Bijgewerkt op 12 maart 2023 door Simpto.nl
Wat is myelitis transversa?
Myelitis transversa is een zeldzame aandoening van het ruggenmerg waarbij afwijkingen optreden die lijken op de afwijkingen die optreden na een dwarslesie. Bij deze aandoening werkt het afweersysteem niet goed. Het is een zogenaamde auto-immuunziekte.
Hoe vaak komt het voor? Bij wie?
Myelitis transversa wordt jaarlijks in Nederland bij zo’n 25-30 mensen vastgesteld. De aandoening kan in principe op alle leeftijden voorkomen. Het blijkt echter dat de meeste mensen met deze aandoening tussen de 10-19 jaar of 30-49 jaar oud zijn. De aandoening komt even vaak bij mannen als bij vrouwen voor.
Welke symptomen geeft het?
De symptomen die optreden zijn afhankelijk van welk deel van het ruggenmerg is aangetast. Veel voorkomende symptomen zijn:
- verminderde spierkracht
- soms volledige verlamming
- soms vergelijkbaar met de symptomen van een dwarslesie
- verminderd gevoel
- onaangename gevoelens
- pijn
- spasticiteit
- moeheid
- depressiviteit
- moeite met het ophouden van de urine
- moeite met het ophouden van de ontlasting
- moeite met het krijgen van een erectie
- moeite met klaarkomen
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan worden gesteld met behulp van onderzoek van het hersenvocht (liquor cerebrospinalis) en beeldvormend onderzoek. Meestal wordt een MRI-scan van het ruggenmerg gemaakt.
Wat is de behandeling?
Myelitis transversa wordt in eerste instantie behandeld met geneesmiddelen. Het gaat dan om corticosteroïden, antibiotica, en/of antivirale middelen (virustatica). Ook plasmaferese wordt toegepast als behandeling van myelitis transversa.
In het verdere verloop zal meestal revalidatie volgen. Hierbij is het doel om de spierkracht en lichaamscoördinatie te verbeteren. Fysiotherapie speelt daarbij meestal een belangrijke rol. Verder kunnen pijnklachten op verschillende manieren worden verminderd.
Beloop en prognose
Het beloop van de aandoening is voor iedereen verschillend. Verbetering van de klachten treedt meestal na enkele weken tot enkele maanden op. Volledig herstel kan tot twee jaar vergen en is niet voor iedereen mogelijk. Bij een klein percentage van de patiënten kan de aandoening terugkomen. Dat geldt vooral voor mensen met multiple sclerose of neuromyelitis optica.
ICD10-code
G37.3