Mycosis fungoides

Bijgewerkt op 23 juni 2021

Wat is mycosis fungoides?

Mycosis fungoides is een vorm van lymfeklierkanker die leidt tot afwijkingen aan de huid. Het is de meest voorkomende vorm van cutaan T-cellymfoom. De aandoening komt vooral voor bij ouderen.

Welke symptomen geeft het?

Mycosis fungoides veroorzaakt rode, vaak ronde of ovale, huidafwijkingen. De huidafwijkingen zitten vooral op plekken die niet aan zonlicht blootstaan, dus op de borstkas, de buik, de rug, de liezen etc. Soms zitten de huidafwijkingen op de armen, benen of in het gezicht. De huidafwijkingen kunnen jeuken en vertonen soms rimpeling of schilfering. Op den duur kunnen de huidafwijkingen dikker worden en ontstoken raken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Omdat de aandoening zeldzaam is en de huidafwijkingen ook kunnen passen bij andere huidziekten duurt het soms maanden of jaren voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Een definitieve diagnose kan worden gesteld met behulp van een huidbiopsie. Daarbij wordt een stukje huid uit een huidafwijking geprikt. Dit stukje huid, het huidbiopt, wordt vervolgens door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. Daarbij zijn kenmerkende afwijkingen zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Er is geen behandeling waarmee mycosis fungoides kan worden genezen. De behandeling is daarom gericht op het verminderen of verzachten van de symptomen die zich voordoen. Dit wordt symptomatische behandeling genoemd. Zo kan de arts bijvoorbeeld middelen voorschrijven die jeuk tegengaan. De huidafwijkingen zelf kunnen worden behandeld met corticosteroïdcrèmes of – zalven.

De huidafwijkingen kunnen worden behandeld met fototherapie, zoals UV-B licht of PUVA. Soms wordt ook bestraling (radiotherapie) toegepast. Verder zijn er geneesmiddelen waarvan is gebleken dat ze werkzaam kunnen zijn tegen mycosis fungoides. Het gaat om middelen als interferon-alfa, bexaroteen, imiquimod en resiquimod.

Wat is het beloop?

Mycosis fungoides breidt langzaam, vaak in de loop der jaren, uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven