Mycetoom

Bijgewerkt op 12 augustus 2022

Wat is een mycetoom?

Een mycetoom is een zwelling onder de huid die wordt veroorzaakt door een infectie. Bepaalde schimmels en bacteriën kunnen een dergelijk mycetoom veroorzaken.

Hoe vaak komt ’t voor?

In Nederland komen mycetomen niet vaak voor. Wereldwijd komt de aandoening vooral voor in landelijke gebieden van landen met een (sub)tropisch klimaat. Het gaat dan vooral om landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De aandoening komt vooral voor bij mensen die op blote voeten op het land werken, en vaker voor mannen dan bij vrouwen.

Wat is de oorzaak?

Mycetomen ontstaan op plekken waar de huid beschadigd is. Op die plek kunnen bacteriën of schimmels makkelijk onder de huid komen en zich daar vermenigvuldigen. Zo kan de infectie uitgroeien tot een mycetoom.

Welke symptomen geeft het?

De aandoening leidt tot een zwelling onder de huid. Deze kan in principe overal op het lichaam ontstaan, maar komt vooral voor aan of bij de voet.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door een stukje weefsel uit het mycetoom te verwijderen. Hierin kan onder de microscoop de aanwezigheid van de ziekteverwekker worden aangetoond.

Wat is de behandeling?

Mycetomen worden behandeld met geneesmiddelen. Als de verwekker eenbacterie is wordt behandeld met antibiotica. Als de verwekker een schimmel is wordt behandeld met antimycotica. Soms is het nodig om het geïnfecteerde weefsel met een operatie weg te snijden.

Engelse vertaling

mycetoma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven