Multisystem inflammatory syndrome

Bijgewerkt op 30 november 2021

Wat is multisystem inflammatory syndrome?

Multisystem inflammatory syndrome (MIS) is een zeldzame maar ernstige aandoening die enkele weken tot maanden na een COVID-19 infectie kan optreden. De aandoening komt vooral bij kinderen voor en leidt tot koorts, klachten van het maagdarmkanaal en aantasting van het hart.

Bij wie komt het voor?

MIS komt vooral bij kinderen voor. In dat geval wordt gesproken van multisystem inflammatory syndrome in children of MIS-C. Soms komt de aandoening voor bij volwassenen. Dan wordt gesproken van multisystem inflammatory syndrome in adults of MIS-A.

Welke symptomen geeft het?

Multisystem inflammatory syndrome kan leiden tot de volgende klachten en ziekteverschijnselen:

De klachten beginnen weken tot maanden na het doormaken van de COVID-19 infectie.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om de diagnose MIS te kunnen stellen moet aan bepaalde criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden voldaan, namelijk:

Wat is de behandeling?

Multisystem inflammatory system wordt behandeld met geneesmiddelen die het afweersysteem beïnvloeden. Meestal wordt immuunglobuline eenmalig direct in de bloedbaan (intraveneus) toegediend. Een alternatief is een hoge dosering glucocorticoïden. Ook wordt regelmatig acetylsalicylzuur voorgeschreven. Dit remt de ontsteking en gaat klontering van bloedplaatjes tegen. Dit laatste helpt beschermen tegen verstopping van kransslagaders.

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven