Bijgewerkt op 20 juni 2022
Wat is Morton neuralgie?
Morton neuralgie is een aandoening waarbij pijn in de voet ontstaat ten gevolge van beklemming van een takje van de zenuw van de voetzool (nervus plantaris). Meestal gaat het om een zenuwtakje dat in de voorvoet tussen de middenvoetsbeentjes van de tweede en derde of de derde en vierde teen ligt. De medische naam voor deze aandoening is interdigitaal neuroom. Andere namen voor deze aandoening zijn Morton neuroom, Morton neurinoom en Mortonse neuralgie.
De aandoening is genoemd naar de amerikaanse chirurg Dr Thomas George Morton. Hij beschreef de aandoening in 1876 in een artikel in de American Journal of the Medical Sciences.
Wat is de oorzaak?
Morton neuralgie wordt veroorzaakt door rek of overbelasting van de betreffende zenuw. Het kan ontstaan door het dragen van schoenen met hoge hakken en/of het dragen van schoenen met een nauwe teenbasis. In beide gevallen zal de druk op de voorvoet toenemen. Op den duur leidt dit tot beknelling van de betreffende zenuw.
Aanhoudende inklemming van de zenuw leidt op den duur tot verbindweefseling (fibrose) van het zenuwweefsel. Dit leidt tot zwelling van de zenuw. Er ontstaat een (goedaardig) zenuwgezwel. Een dergelijke zenuwzwelling wordt neuroom of neurinoom genoemd.
Welke symptomen geeft het?
Morton neuralgie leidt tot pijnklachten in de voet. De pijn zit meestal in de voorvoet en kan uitstralen naar één of meer tenen. De klachten nemen toe bij belasten van de voet en worden minder bij ontlasten van de voet.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Meestal is het voor de arts mogelijk om de diagnose te stellen op grond van de klachten en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Soms is beeldvormend onderzoek nodig.
Lichamelijk onderzoek
Er is meestal drukpijn ter plaatse van het zenuwgezwel. Ook kan de arts de pijnklachten vaak uitlokken door de voorvoet samen te knijpen. Soms is ook een knapje voelbaar of hoorbaar bij het samenknijpen van de voorvoet. Beide bevindingen ondersteunen de diagnose Morton neuralgie.
Beeldvormend onderzoek
Met behulp van een MRI-scan van de voet kan het zenuwgezwel in beeld worden gebracht. Daarmee kan de diagnose worden bevestigd.
Wat is de behandeling?
De behandeling kan bestaan uit adviezen, zoolaanpassingen, injecties en/of een operatie.
Adviezen
In eerste instantie zal worden geprobeerd met adviezen de klachten te verminderen. De adviezen hebben betrekking op het ontlasten van de voet. De voet kan worden ontlast door andere schoenen te dragen. Het gebruik van schoenen met hoge hakken wordt ontraden. Tevens is het van belang dat schoenen een brede teenbasis hebben.
Zoolaanpassing
Als adviezen niet of onvoldoende helpen kan een speciale zoolaanpassing worden voorgeschreven. De aangepaste zool zorgt ervoor dat er meer ruimte in de voorvoet ontstaat, zodat de zenuw niet meer in de knel zit.
Injectie
Als ook een zoolaanpassing onvoldoende helpt kan de arts een injectie geven. Hierbij worden een pijnstiller (lidocaïne) en een ontstekingsremmer (corticosteroïd) toegediend.
Operatie
Als geen van bovenbeschreven behandelingen werken kan het zenuwgezwel middels een operatie worden verwijderd.
Synoniemen
Andere namen voor Morton neuralgie zijn Mortonse neuralgie, Morton’s neuralgie, Morton neuroom, Morton’s neuroom, Morton neurinoom, Morton’s neurinoom, interdigitaal neuroom en interdigitaal neurinoom.
Engelse vertaling
Verder lezen / Referenties
- M van der Velden, T Fuchs, M Vermeulen & R van Bommel, ‘Spontane pijnklachten aan de voorvoet‘, gepubliceerd in Medisch Contact van 8 oktober 2020; 41: pagina 24.
- TG Morton, ‘A peculiar and painful affection of the fourth metatarso-phalangeal articulation‘, gepubliceerd in de American Journal of the Medical Sciences van 1876; 71: pagina’s 37–45.
Reacties van lotgenoten
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met Morton neuralgie. Kijk eens op de webpagina over het syndroom van Eagle of de webpagina over slokdarmkramp (oesofagusspasme) om te zien hoe een online discussie zich kan ontwikkelen.
Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.