Misofonie

Bijgewerkt op 9 november 2020

Wat is misofonie?

Misofonie is een psychiatrische aandoening waarbij bepaalde geluiden heftige gevoelens van afkeer oproepen. Het gaat daarbij vaak om menselijke geluiden, zoals smakken, neus ophalen en zwaar ademen. De aandoening werd voor het eerst beschreven in 2001 door de audiologen Pawel en Margaret Jastreboff van de Emory University in de Verenigde Staten.

Welke symptomen geeft het?

Bij mensen met deze aandoening is sprake van een sterke afkeer tegen bepaalde geluiden, zoals bijvoorbeeld:

  • smakken
  • neus ophalen
  • klikken van hakken op een vloer

Iedereen kan zich wel eens ergeren aan dergelijke geluiden, maar bij mensen met misofonie is het alsof ze niks anders meer horen. Ze zijn overmatig gefocust op of geobsedeerd met dat ene hinderlijke geluid. Het horen van het betreffende geluid roept bij hen een gevoel van sterke afkeer of walging op. Het gevolg is dat mensen met misofonie omstandigheden gaan mijden waarin het betreffende geluid kan optreden.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van misofonie is nog niet goed bekend. Zeer waarschijnlijk gaat het om een afwijking in de hersenen. Het zou dan gaan om een afwijking in het auditieve systeem van de hersenen. Dat is het deel van de hersenen waar geluiden worden verwerkt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er bestaat geen test waarmee vastgesteld kan worden of iemand aan misofonie lijdt. Ook zijn er nog geen criteria vastgelegd waaraan mensen moeten voldoen om de diagnose te kunnen stellen.

Wat is de behandeling?

Mensen met misofonie worden meestal behandeld door een psycholoog of een psychiater. De behandeling kan bestaan uit conditionering. Hierbij wordt patiënten geleerd de geluiden – die meestal met negatieve ervaringen geassocieerd zijn – te verbinden met positieve ervaringen.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Er zijn geen goede cijfers bekend over het voorkomen van misofonie. De aandoening begint vaak op jonge leeftijd, meestal bij kinderen in de leeftijdsgroep van 8-12 jaar.

De aandoening komt vaker voor bij mensen met tinnitus (oorsuizen) en bij mensen met een dwangmatige persoonlijkheid.

Andere talen

Engelse vertaling

misophonia, selective sound intolerance, selective sound sensitivity syndrome

Duitse vertaling

Misophonie

Synoniemen

Andere namen voor deze aandoening zijn selectieve geluidsintolerantie, en selectief geluidsovergevoeligheids syndroom.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 6 november 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 6 november 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven