Minimal change disease

Bijgewerkt op 4 juli 2018

Wat is minimal change disease?

Minimal change disease – of ook wel ‘minimal lesions disease’ – is een ziekte van de nieren die vooral bij kinderen voorkomt. Doordat bij deze ziekte de nierfilters gaan lekken verliest het kind veel eiwitten vanuit het bloed in de urine. Het eiwit gehalte in het bloed is verlaagd. Dit heet hypoalbuminemie. Het eiwit gehalte in de urine is juist verhoogd. Dit heet ‘proteïnurie‘.

Normaal gesproken trekken eiwitten in het bloed water aan. Zo wordt vocht vastgehouden in de bloedbaan. Doordat eiwitten vanuit het bloed via de nieren weglekken in de urine zal minder vocht vastgehouden worden in de bloedbaan. Vocht zal daardoor vanuit de bloedvaten naar de weefsels lekken. Hierdoor ontstaat ophoping van vocht in de verschillende weefsels van het lichaam. Dit wordt ‘oedeem’ genoemd.

Bij patiënten met minimal change disease is het cholesterol gehalte van het bloed vaak verhoogd. Dit wordt ‘hypercholesterolemie‘ genoemd.

Synoniemen

MCD, minimal change nefropathie, minimal-changenefropathie, minimal-change nefropathie, minimal lesions disease, minimal lesions nefropathie

Scroll naar boven