Miltinfarct

Bijgewerkt op 3 juni 2021

Wat is een miltinfarct?

Een miltinfarct is een ernstige aandoening waarbij weefsel in de milt afsterft ten gevolge van een belemmering van de bloedtoevoer naar de milt.

Wat is de oorzaak?

Een miltinfarct kan ontstaan door draaiing van de milt. Daarbij zullen vaak ook de bloedvaten die naar de milt lopen draaien waardoor de bloedtoevoer belemmerd wordt. De milt krijgt daardoor onvoldoende zuurstof. Het gevolg is afsterven van weefsel in de milt. Het risico op draaiing van milt is verhoogd bij mensen met een zogenaamde ‘wandelende milt‘.

Welke symptomen geeft het?

Een miltinfarct leidt meestal tot buikpijn. Vaak gaat het om pijn linksboven in de buik. De pijn kan soms echter ook elders optreden, bijvoorbeeld links in de borstkas.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Hierbij is vaak een vergrote milt zichtbaar. Dit wordt splenomegalie genoemd. In de milt zelf is vaak een wigvormige afwijking zichtbaar. Dit komt overeen met de afsluiting van een slagader die verantwoordelijk is voor de doorbloeding van dat deel van de milt.

Wat is de behandeling?

Meestal zal besloten worden de geïnfarceerde milt te verwijderen middels een operatie. Een dergelijke operatie wordt splenectomie genoemd. Tegenwoordig kan dit worden gedaan via een kijkoperatie.

Synoniemen

infarcering van de milt

Engelse vertaling

splenic infarction

Verder lezen / Referenties

 • WAME Schrijver, RF Dijkstra en YD van der Werff, ‘Acute buik op basis van een wandelende milt‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstiek’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 28 mei 2021; 165(21): pagina’s 30-34.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met een miltinfarct. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

4 gedachten over “Miltinfarct”

 1. Gertie Bourgonje

  Heb vorig jaar ook een miltinfarct gehad.Zou hier graag met lotgenoten over praten en van gedachten wisselen..oa over het verloop,behandeling,begrip etc.

 2. Ben sinds een aantal jaren bekend met recidiverende omentuminfarcten. Onplezierig, maar mee te leven: enkele dagen een beklemmend, enigszins pijnlijk gevoel in je buik die van lieverlee weer verdwijnt. Eventueel necrofiel weefsel wordt door het lichaam opgeruimd. Anders wordt het als het beklemmend gevoel verandert in pijn linksboven in de buik. Een pijn als een scherpe aanhoudende kramppijn. Heb vorige week dus ‘kennis’ gemaakt met het fenomeen miltinfarct. Zeker geen pretje! Lopen nagenoeg ondoenlijk, ademhalen pijnlijk en misselijk (niet braken overigens). Slecht behandeld op de SEH alhier. Met forse pijnstillers (Oxycodon) weer naar huis gestuurd. Geen vervolgonderzoek, dus ook onwetend welke schade is aangericht aan de milt.

  1. Mij ging dit hetzelfde
   Is nu anderhalf jaar geleden en nog steeds last
   Huisarts zegt dat het mijn maag is
   Nou mooi niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven