Miliaria

Bijgewerkt op 21 januari 2024

Wat is miliaria?

Miliaria is een aandoening van de huid die leidt tot kleine, jeukende bultjes of blaasjes. De aandoening wordt veroorzaakt door verstopte zweetkliertjes in de huid. Het komt vooral voor bij kleine kinderen, en vaak onder warme en vochtige omstandigheden. Miliaria worden ook wel warmteblaasjes genoemd.

warmteblaasjes (miliaria)

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

 • kleine rode plekjes, bultjes of blaasjes:
  • op de borstkas
  • in de nek
  • in de elleboogplooien
  • onder de borsten
  • onder de balzak
  • op de schouders
  • op het voorhoofd
 • plekjes jeuken vaak

Welke vormen zijn er?

Miliaria wordt ingedeeld op grond van het niveau waarop de zweetkliertjes verstopt zijn.

Miliaria crystallina

Hierbij is sprake van de meest oppervlakkige verstopping van zweetkliertjes. Dit leidt tot piepkleine blaasjes die eruit zien als zweetdruppeltjes. Ze geven verder geen klachten.

Miliaria rubra

Dit is de meest voorkomende vorm van miliaria. Hierbij zijn de zweetkliertjes zodanig verstopt dat zweet doorsijpelt naar de diepere lagen van de opperhuid (epidermis). Hierdoor ontstaat een lokale ontsteking rond het zweetkliertje, met als gevolg rode verkleuring van de huid en blaasjes. Dit gaat vaak gepaard met jeuk en/of een prikkend gevoel. Ook kan het opvallen dat op de plaats van de aangetaste huid geen uitscheiding van zweet plaatsvindt.

Miliaria profunda

Dit is de meest ernstige vorm van miliaria. De huidafwijkingen verspreiden zich snel en voelen vaak brandend aan. In tegenstelling tot bij miliaria rubra zijn de bultjes huidkleurig of wit van kleur. Ze ontstaan meestal binnen enkele uren na een activitiet waarbij flink wordt gezweet. Na stoppen met zweten verdwijnen ze ook weer binnen enkele uren.

Miliaria pustulosa

Bij deze vorm zijn er puistjes op de huid. De puistjes ontstaan op delen van de huid die eerder ontstoken of beschadigd zijn.

Synoniemen

warmtebultjes, warmteblaasjes, warmtepuistjes, warmte-uitslag, hitte-uitslag

Engelse vertaling

miliaria, sweat rash, heat rash, prickly heat

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven