Migraine

Wat is migraine?

Migraine is een zeer veel voorkomende oorzaak van hoofdpijn. De hoofdpijn komt voor in aanvallen die meestal enkele uren tot enkele dagen duren.

Een andere naam die wel wordt gebruikt voor migraine is ‘schele hoofdpijn’.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Ongeveer 750.000 mensen in Nederland hebben in meerdere of mindere mate last van migraine.

Bij wie?

Migraine komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook kinderen kunnen migraine hebben.

Symptomen migraine

De volgende klachten kunnen voorkomen bij mensen met migraine:

Ernstige hoofdpijn die voorkomt in aanvallen en vaak éénzijdig is; de aanvallen duren van enkele minuten tot vele uren of zelfs dagen.

Misselijkheid en overgeven tijdens de hoofdpijnaanval.

Overgevoeligheid voor licht en/of geluid gedurende de hoofdpijnaanval.

Soms gaat aan een aanval een zogenaamde ‘aura’ vooraf; hiermee worden verschillende verschijnselen bedoeld zoals lichtflitsen of schitteringen, het zien van donkere vlekken of vervormde beelden, tintelingen, of soms het optreden van een spraakstoornis.

Soms gaat een hoofdpijnaanval gepaard met uitval van het gevoel, of zelfs verlamming, aan één zijde van het lichaam; dit wordt ‘migraine accompagnée’ genoemd.

Wat is de oorzaak?

Migraine wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat bloedvaten in en rondom de hersenen verwijden. Volgens recent onderzoek zouden afwijkingen van zogenaamde calcium-kanalen in de hersenen aanleiding geven tot de verwijding van de bloedvaten.

Stress kan een rol spelen bij het ontstaan van een migraine aanval.

Omdat migraine vaker voorkomt bij vrouwen, en met name voor de menstruatie (ongesteldheid), spelen vrouwelijke hormonen waarschijnlijk ook een rol.

Er zijn zeldzame vormen van migraine bekend waarbij de oorzaak gelegen is in een erfelijke afwijking. Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde ‘familiaire hemiplegische migraine’. Afwijkingen in het erfelijk materiaal, de genen, zou ook een rol kunnen spelen bij gewone migraine. Het zou dan gaan om een afwijking op chromosoom 19.

Gebruik van bepaalde voedingsmiddelen kan een migraine aanval uitlokken. Met name chocolade is hierom berucht. Ook andere factoren kunnen vooraf gaan aan een migraine aanval, namelijk inspanning, angst of spanning, ontspanning na stress, fel licht, alcohol (rode wijn met name), vasten (of het missen van een maaltijd), menstruatie (ongesteldheid), en gebruik van oestrogenen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal zal de arts naar aanleiding van de klachten de diagnose ‘migraine’ kunnen stellen en is aanvullend onderzoek niet nodig.

Beloop en prognose

Migraine begint soms op jonge leeftijd (< 10 jaar) en eigenlijk altijd bij een leeftijd jonger dan 40 jaar. Sommigen krijgen slechts enkele migraine aanvallen in hun leven, anderen meerdere per jaar. Meestal neemt het aantal aanvallen af na de leeftijd van 50 jaar en ook tijdens zwangerschap.
Een migraine aanval komt meestal in één à twee uur opzetten en duurt meestal 12 tot 48 uur. De zogenaamde aura die vooraf gaat aan de hoofdpijn duurt meestal 20-40 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *