Melkzuurvergiftiging

Bijgewerkt op 23 december 2020

Wat is melkzuurvergiftiging?

Melkzuurvergiftiging (of ‘lactaatacidose’) is verzuring van het bloed door ophoping van melkzuur in het lichaam.

Melkzuur (lactaat) is een stof die in het lichaam wordt gemaakt uit glucose (een type suiker). Melkzuur wordt gevormd onder omstandigheden waarbij weinig of geen zuurstof beschikbaar is. Wanneer wij ons hevig inspannen, bijv. bij sporten, wordt in onze spieren glucose omgezet in melkzuur. Hierdoor ontstaat verzuring in het lichaam. Dit is normaal en wordt vervolgens weer gecompenseerd door ons lichaam. Zo wordt een overmaat aan melkzuur door de lever verwijderd.

Bij bepaalde ziekten of onder bepaalde omstandigheden kan de vorming van melkzuur in ons lichaam uit de hand lopen. Dit leidt tot melkzuurvergiftiging. Andere woorden voor melkzuurvergiftiging zijn melkzuuracidose en lactaatacidose. Melkzuurvergiftiging is een ernstige aandoening.

Wat is de oorzaak van melkzuurvergiftiging?

Er zijn veel verschillende oorzaken voor de ontwikkeling van melkzuurvergiftiging. Hieronder zijn aandoeningen waarbij onvoldoende zuurstofrijk bloed naar organen of weefsels wordt gepompt, waardoor melkzuur wordt gevormd. Maar er zijn ook geneesmiddelen die de ophoping van melkzuur in het lichaam bevorderen. Hieronder vind je een overzicht.

bij melkzuurvergiftiging is het melkzuur gehalte in het bloed verhoogd
melkzuur – chemische structuur

Hoe wordt het behandeld?

De behandeling van melkzuurvergiftiging is afhankelijk van de oorzaak. Als de aandoening wordt veroorzaakt door gebruik van een bepaald geneesmiddel zal de behandelend arts vaak besluiten het betreffende middel te vervangen door een ander middel. In sommige gevallen kan de verzuring door melkzuur tegen worden gegaan door toediening van natriumbicarbonaat. Vooral bij patiënten met slecht werkende nieren wordt nierspoeling (hemodialyse) toegepast om de melkzuur uit het bloed te verwijderen. Als de oorzaak een stofwisselingsziekte is kan soms een speciaal dieet de kans op het ontstaan van melkzuuracidose verminderen.

Hoe ernstig is het? Moet ik ermee naar de dokter?

Melkzuurvergiftiging is een levensbedreigende aandoening waarvoor direct medische hulp nodig is.

Wat is de prognose?

Onbehandeld kan melkzuurvergiftiging tot overlijden van de patiënt leiden. Het is dus van groot belang om iemand met deze aandoening snel te behandelen.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 15 juni 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 oktober 2016

3 gedachten over “Melkzuurvergiftiging”

  1. Er lijkt een theorie, op basis van universitair/wetenschappelijk onderzoek, dat melkzuurvergiftiging of disbalans een gevolg kan zijn van long covid of andere post virus infecties. Interessant inzicht.

    1. Onlangs ben ik wezen ardlopen en sprinten op een atletiekbaan waarna ik me enkele uren onwel voelde. Moest braken en heel moe was. Ook mijn handen voelde heel tintelend alsof ze onder stroom stonden. Mijn vermoeden was dat ik niet goed was blijven doorademen tijdens de sprint. Klinkt dit als een melkzuurvergiftiging? Hetzelfde voelde ik vroeger eens met voetballen en een fietstest. En zou ik dit verder moeten onderzoeken? Ik sport vaker met hoge inspanning (badminton) en heb dan geen problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven