Melk-alkalisyndroom

Bijgewerkt op 21 september 2023

Wat is het melk-alkalisyndroom?

Het melk-alkalisyndroom is een aandoening waarbij het calcium gehalte in het bloed stijgt door inname van grote hoeveelheden calcium bevattende producten.

Wat is de oorzaak?

Het melk-alkalisyndroom wordt veroorzaakt door inname van grote hoeveelheden calcium. Dat kan het gevolg zijn van inname van bepaalde maagzuurremmers of voedingssupplementen die calcium bevatten, bijvoorbeeld Rennies (calciumcarbonaat) of kalktabletten. Het kan ook voorkomen ten gevolge van inname van grote hoeveelheden zuivel, bijvoorbeeld veel melk drinken.

Welke symptomen geeft het?

De klachten en verschijnselen bij mensen met het melk-alkalisyndroom worden voornamelijk veroorzaakt door het verhoogde calcium gehalte in het bloed (hypercalciëmie). De volgende klachten en verschijnselen kunnen voorkomen:

De ernst van de klachten hangt samen met hoeveelheid calcium die is ingenomen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld op grond van bloedonderzoek. De kenmerkende afwijkingen bij bloedonderzoek zijn een verhoogd calcium gehalte (hypercalciëmie), metabole alkalose en afwijkingen die passen bij slecht werkende nieren, zoals een verhoogd creatinine gehalte en een verhoogd ureum gehalte in het bloed.

Wat is de behandeling?

De behandeling van het melk-alkalisyndroom is erop gericht het calcium gehalte van het bloed omlaag te brengen. Dat betekent (1) stoppen met het innemen van de calcium-bevattende producten, (2) toedienen van vocht via een infuus direct in de bloedbaan, en eventueel (3) behandeling met geneesmiddelen die het calcium gehalte verlagen, zoals bijvoorbeeld denosumab of een bisfosfonaat. Soms kan het nodig zijn om tekorten aan kalium en/of magnesium aan te vullen.

Synoniemen

melk-alkali syndroom, calcium-alkalisyndroom

Engelse vertaling

milk-alkali syndrome, calcium-alkali syndrome

Verder lezen / Referenties


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met melk-alkalisyndroom. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven