melioidose - samenvatting

Melioïdose

Bijgewerkt op 8 augustus 2022 door Simpto.nl

Wat is melioïdose?

Melioïdose is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het gaat om de bacterie Burkholderia pseudomallei. De Burkholderia-bacterie is een zogenaamde ‘Gram-negatieve bacterie’ die voorkomt in aarde en water.

Melioïdose komt vooral voor in Thailand, Vietnam en Australië. De ziekte wordt ook wel ‘ziekte van Whitmore’ genoemd, naar de engelse patholoog Alfred Whitmore. Hij beschreef de aandoening als eerste in 1912.

melioidose - samenvatting
melioidose – samenvatting

Hoe raak je besmet?

De Burkholderia-bacterie bevindt zich in de grond, in zoet oppervlaktewater en in struikgewassen. Via beschadigingen van de huid kun je de bacterie binnenkrijgen. Ook bij het eten van besmet voedsel of door inademing van minuscule waterdruppeltjes kun je besmet raken.

Welke symptomen geeft het?

Veel mensen die met de Burkholderia-bacterie besmet raken krijgen daar niet of nauwelijks klachten van. Als dat wel het geval is treden de klachten meestal enkele dagen tot enkele weken na de besmetting op. De symptomen zijn afhankelijk van de plaats waar de besmetting optreedt.

Besmetting via de huid kan leiden tot koorts, zich niet lekker voelen (malaise) en zwelling van de regionale lymfeklieren. Besmetting via de luchtwegen kan leiden tot bronchitis of longontsteking met klachten als hoesten en kortademigheid. Uitbreiding van de infectie naar het bloed kan leiden tot bloedvergiftiging (sepsis).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door de Burkholderia-bacterie aan te tonen. Dat kan door middel van microscopisch onderzoek en/of kweken van pus of ander lichaamsmateriaal op bacteriën. Zo kan de bacterie regelmatig worden aangetroffen in opgehoest slijm, huidafwijking, pus uit een abces en soms ook in urine en/of bloed.

voedingsbodem waarop bacteriekoloniën met Burkholderia pseudomallei groeien
voedingsbodem waarop bacteriekoloniën met Burkholderia pseudomallei groeien (bron: Pixnio)

Een andere manier om de aanwezigheid van de Burkholderia-bacterie aan te tonen is serologisch onderzoek. Hierbij wordt onderzocht of het bloed afweerstoffen tegen de bacterie bevat. Als dat het geval is toont het aan dat de patiënt in contact is geweest met de Burkholderia-bacterie.

Wat is de behandeling?

Melioïdose wordt behandeld met antibiotica. Middelen die werkzaam zijn tegen de Burkholderia-bacterie zijn onder andere ceftazidine, meropenem, doxycycline en gentamycine. Vaak wordt een combinatie van verschillende antibiotica gegeven.

Preventie van melioïdose

Er zijn bepaalde preventieve maatregelen die je kunt nemen om de kans op besmetting te verkleinen. Zo is het verstandig om handschoenen en hoge schoenen of laarzen te dragen bij contact met aarde in gebieden waar melioïdose voorkomt.

Waar komt het voor?

Melioïdose komt regelmatig voor in de volgende landen: Australië, Vietnam, Cambodja, Laos, Thailand, Maleisië, en Myanmar.

De ziekte komt heel soms elders voor, namelijk in de volgende landen: India, de Pacifische eilanden, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en het Midden-Oosten.

Andere talen

Engelse vertaling

melioidosis

Duitse vertaling

Melioidose

Scroll naar boven