Melasma

Bijgewerkt op 7 maart 2024

Wat is melasma?

Melasma is een veel voorkomende aandoening waarbij bruine of bruin-grijze verkleuring van delen van de huid van het gezicht optreedt. Omdat de aandoening vooral voorkomt bij zwangere vrouwen wordt ook gesproken van zwangerschapsmasker. Na de zwangerschap wordt de verkleuring minder maar blijft vaak aanwezig. De aandoening is onschuldig.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Melasma komt vaak voor. De aandoening kan zowel bij vrouwen als mannen voorkomen, maar de aandoening komt zo’n tien keer vaker voor bij vrouwen. Ongeveer 1 op de 4 zwangere vrouwen krijgt er mee te maken. Mensen met een blanke huid hebben een kleinere kans op het krijgen van melasma dan mensen met een donkerder huid en mensen die snel bruin worden door zonlicht.

Wat is de oorzaak?

Twee factoren spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van melasma: hormonale veranderingen en zonlicht. De hormonale veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap zijn de onderliggende oorzaak. Het gaat om toename van de uitscheiding van oestrogenen en progestagenen. Zonlicht (of infrarood licht) maakt de aandoening erger. Tegenwoordig gaat men er van uit dat ook blootstelling aan LED-licht de aandoening kan verergeren.

Hormonale veranderingen kunnen echter ook worden veroorzaakt door gebruik van geneesmiddelen die vrouwelijke geslachtshormonen bevatten, zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) verhoogt het risico op het krijgen van melasma.

Ten slotte lijkt erfelijke aanleg ook een rol te spelen. Bij ongeveer 4 op de 10 vrouwen met melasma komt de aandoening in de familie voor. Eeneiige tweelingen krijgen de aandoening in de meeste gevallen allebei wel of allebei niet.

Door de hormonale veranderingen en blootstelling aan (zon)licht gaat de huid meer huidpigment (melanine) aanmaken. Dit gebeurt in speciale cellen in de opperhuid (epidermis), de zogenaamde melanocyten. Dit veroorzaakt de donkere verkleuring van de huid.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

 • bruine vlekken in het gezicht, vooral:
  • wangen
  • voorhoofd
  • rond de mond
  • op de neus
 • bruine vlekken elders op het lichaam, zoals bijvoorbeeld:
  • schouder
  • armen
  • hals
  • rug

Soms zijn de plekken meer grijs of grijsblauw van kleur. De huidafwijkingen kunnen gedurende de zomer, onder invloed van zonlicht, verergeren. Melasma veroorzaakt geen pijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal vaak op grond van de huidafwijkingen vermoeden dat er sprake is van melasma. Heel soms is het nodig om een stukje huid uit de huidafwijking te verwijderen voor nader onderzoek. Dit wordt huidbiopsie genoemd. Het stukje huid – het huidbiopt – wordt door een patholoog onder de microscoop bekeken. Daarbij is een toename van het aantal pigment producerende cellen (melanocyten) zichtbaar.

Omdat er een verband bestaat tussen melasma en hypothyreoïdie (slecht werkende schildklier) kan eventueel bloedonderzoek worden gedaan om het gehalte aan schildklierhormonen te controleren.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende manieren om melasma te behandelen. Het is echter vaak lastig om de aandoening snel en volledig te laten verdwijnen. Er is namelijk geen behandeling waarmee overtollig melanine (huidpigment) definitief kan worden verwijderd.

De arts zal in eerste instantie willen weten wat de belangrijkste oorzaak is voor het ontstaan van de aandoening. Vaak is dat zwangerschap, maar bij niet-zwangere vrouwen kunnen ook het gebruik van de anticonceptiepil, het gebruik maken van zonnebank etc. een belangrijke rol spelen.

Wat is het beloop?

Na de zwangerschap wordt melasma in de loop van maanden minder duidelijk zichtbaar. Bij sommigen verdwijnen de verkleuringen sneller, bij anderen blijven ze langer bestaan.

Synoniemen

zwangerschapsmasker, chloasma, chloasma gravidarum, hypermelanosis faciei, hypermelanose van het gelaat

Engelse vertaling

melasma, pregnancy mask, mask of pregnancy, chloasma


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met melasma / zwangerschapsmasker. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven