Bijgewerkt op 6 mei 2024 door Simpto.nl
Wat zijn mee-eters?
Mee-eters – of meeëters – zijn kleine, vaak zwarte puntjes in de huid die worden veroorzaakt door ophoping van talg. Ze zitten meestal in het gezicht, op de neus, in de nek, op de borstkas, en/of aan de bovenkant van de rug. Soms zijn ze wit van kleur.
Mee-eters kunnen op alle leeftijden voorkomen, maar vooral voor bij pubers en jongvolwassenen. De medische naam voor mee-eters is comedonen.
Hoe vaak komt het voor?
Mee-eters komen zeer vaak voor. Vrijwel iedereen krijgt wel eens één of meerdere mee-eters gedurende zijn/haar leven. Meestal ontstaan ze tijdens de puberteit of op jongvolwassen leeftijd, maar ook bij volwassenen en ouderen kunnen ze voorkomen.
Wat is de oorzaak?
Mee-eters zijn haarzakjes waarin overmatige talg en dode huidcellen zich ophopen. Mensen met een vette huid krijgen sneller mee-eters. Tijdens de puberteit worden talgkliertjes in de huid onder invloed van hormonen overactief. Hierdoor wordt meer talg dan normaal gevormd. Dit leidt tot de ophoping van talg in de haarzakjes. Dit geeft ook aanleiding tot acne (jeugdpuistjes). Acne en mee-eters komen daarom vaak tegelijkertijd voor. Bij volwassenen kan gebruik van cosmetica bijdragen aan het verstopt raken van de haarzakjes.
Welke symptomen geeft het?
Mee-eters zien er uit als zwarte, some witte, puntjes in de huid. De puntjes hebben een diameter van één tot enkele millimeters. Ze zitten meestal in het gezicht, op het voorhoofd, op de neus, in het oor, op de borstkas, aan de bovenkant van de rug, en/of op de schouder. Maar ook op andere delen van de huid kunnen ze voorkomen, zoals op de billen, het bovenbeen of in de oksel.
Zwarte mee-eters worden ook wel open mee-eters of blackheads genoemd. Bij deze vorm van mee-eters is er een opening in de huid. Daarin zit ingedroogde talg. Dit geeft de donkere kleur. Zwarte mee-eters zitten vaak op de neus.
Witte mee-eters worden ook wel gesloten mee-eters of whiteheads genoemd. Bij deze vorm is de huid nog gesloten. De witte talg schemert door de gesloten huid door als een wit puntje.
Synoniemen
comedonen, verstopte poriën
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan worden gesteld op grond van het aspect van de huidafwijking(en). Dat is zo kenmerkend dat verder geen testen nodig zijn.
Wat is de behandeling?
Mee-eters kunnen worden verwijderd door ze leeg te drukken. Hiervoor zijn ook speciale hulpmiddelen te koop. Als de mee-eters voorkomen als symptoom van jeugdpuistjes (acne) kan het zinvol zijn de acne te behandelen. Daarvoor zijn verschillende middelen beschikbaar. Verder zijn er zogenaamde scrubs die helpen de huid te reinigen door oude huidcellen te verwijderen. Dit helpt bij het voorkomen van het ontstaan van mee-eters.
Engelse vertaling
blackheads, comedones