Meconiumileus

Bijgewerkt op 19 april 2022

Wat is een meconiumileus?

Meconiumileus is het uitblijven van de eerste ontlasting van een pasgeboren baby na de geboorte. Meconium is de naam voor de eerste ontlasting die optreedt na de geboorte. Meestal treedt de eerste ontlasting binnen 24 uur na de geboorte op. Als dat niet gebeurt kan sprake zijn van een meconiumileus. Dit is een ernstige aandoening waarvoor de baby wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Wat is de oorzaak?

Meconiumileus kan optreden als de ontlasting taai is en daardoor moeilijk de darm passeert. Dat kan voorkomen bij kinderen met taaislijmziekte (cystische fibrose). De obstructie zit dan vaak aan het einde van de dunne darm (het ileum). Ook kan er sprake zijn van verminderde peristaltiek van de dikke darm. Dat kan voorkomen bij kinderen met de ziekte van Hirschsprung. Ten slotte kan meconiumileus in zeldzame gevallen optreden door een draaiing van de darm (volvulus).

Welke symptomen geeft het?

Een meconiumileus kan leiden tot een opgezette buik en het opbraken van groen (gallig) braaksel. Als complicatie kan een darmperforatie optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De oorzaak van meconiumileus wordt meestal gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Op een röntgenfoto van de darmen waarbij contrastvloeistof via de anus wordt toegediend (coloninloopfoto) is de obstructie vaak goed zichtbaar. Op een röntgenfoto van de buik (buikoverzichtsfoto) is de dunne darm door de obstructie vaak wijder dan normaal. Soms kan de vastzittende ontlasting al op een echo tijdens de zwangerschap worden gezien.

Wat is de behandeling?

Als er een verdenking is op het bestaan van een meconiumileus zal de baby worden opgenomen in het ziekenhuis. De gewone voeding wordt dan gestopt. Het kind krijgt voeding via een zogenaamde intraveneuze lijn. Dat is een slangetje dat in een ader wordt ingebracht zodat vloeibare voeding via een infuus direct in het bloed wordt toegediend. Vaak zal tevens een slangetje via de neus in de maag worden aangebracht. Deze zogenaamde nasogastrische tube kan helpen om een overmaat aan lucht en vloeistof in de maag te verwijderen.

Vervolgens zal worden geprobeerd om met behulp van laxeermiddelen via een klysma de ontlasting op gang te laten komen. Wanneer dit niet lukt kan een operatie nodig zijn. Daarbij wordt dan een deel van de darm verwijderd.

Synoniemen

meconium ileus

Engelse vertaling

meconium ileus, failure to pass meconium

Verder lezen / Referenties

  • SGF Robben, JWCM Heijnens en AWD Gavilanes, ‘Een neonatus met een dikke buik en braken‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in beeld’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 30 december 2002; 146: pagina 2538.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven