Meckel divertikel

Bijgewerkt op 20 september 2021

Wat is een Meckel divertikel?

Een Meckel divertikel is een uitstulping in het laatste deel van de dunne darm (het ileum).

Wat is de oorzaak?

Een Meckel divertikel is een overblijfsel van een structuur die ontstaat tijdens de ontwikkeling van het ongeboren kind. Deze structuur wordt de ductus omphalo-mesentericus genoemd. Het is een verbinding tussen de darm en de navel. Normaal gesproken verdwijnt deze tijdens de zwangerschap. Als dat niet gebeurt ontstaat een divertikel van Meckel.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Een Meckel divertikel komt voor bij 1-2% van de bevolking. De meeste mensen krijgen echter nooit last van het divertikel. Zij zullen nooit weten dat ze een Mecke divertikel hebben. Pas als het divertikel ontstoken raakt of gaat bloeden ontstaan klachten. Wanneer vervolgens onderzocht wordt wat de oorzaak is van de klachten kan de arts een Meckel divertikel op het spoor komen.

Welke symptomen geeft het?

Een Meckel divertikel geeft van zichzelf niet of nauwelijks klachten. Pas als het divertikel ontstoken raakt of gaat bloeden kunnen klachten ontstaan. Ook kan het divertikel door draaiing (torsie) of ineenschuiven (invaginatie) leiden tot afsluiting van de dunne darm. Een dergelijke afsluiting van de darm wordt ileus genoemd.

Synoniemen

divertikel van Meckel, persisterende ductus omphalo-mesentericus

Engelse vertaling

Meckel’s diverticulum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven