Massive ovarian edema

Bijgewerkt op 13 november 2019

Wat is massive ovarian edema?

Massive ovarian edema is een zeer zeldzame aandoening waarbij zwelling van de eierstok optreedt. Meestal gebeurt dat in één eierstok, soms zijn beide eierstokken aangedaan. De aandoening komt meestal voor bij meisjes of jonge vrouwen.

Massive ovarian edema is de meestal gebruikt amerikaanse term voor deze aandoening. Andere namen voor deze aandoening zijn massive ovarian oedema (engelse spelling), MOO en massaal ovarieel oedeem.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met beeldvormend onderzoek. De afwijking is goed zichtbaar op een vaginale echo. Daarop is een vergroting van de eierstok zichtbaar.

Wat is de oorzaak?

Waarschijnlijk wordt massive ovarian edema veroorzaakt door herhaalde gedeeltelijke draaiing van de eierstok. Hierdoor raken de bloedvaten en lymfevaten die bloed en lymfe afvoeren uit de eierstok afgekneld. Het gevolg is stuwing in de eierstok.

Welke symptomen geeft het?

Vaak is er sprake van pijn onder in de buik. De pijn is meestal niet constant aanwezig maar treedt op in aanvallen. De pijn zit ongeveer twee keer vaker aan de rechterkant dan aan de linkerkant. Soms is de buik wat opgezet. Heel soms is sprake van bloedverlies uit de vagina.

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven