Bijgewerkt op 4 juli 2018
Wat is een marsfractuur?
Een marsfractuur is een scheurtje in een middenvoetsbeentje. Het wordt veroorzaakt door overbelasting en/of een verkeerde belasting van de voet.
Andere namen voor marsfractuur zijn stressfractuur van de voet, vermoeidheidsfractuur van de voet, stressfractuur van een middenvoetsbeentje, vermoeidheidsfractuur van een middenvoetsbeentje. De meest gebruikte medische term is stressfractuur metatarsale II of III.
Hoe vaak komt ’t voor?
Een marsfractuur komt redelijk vaak voor. Naar schatting krijgen 8.500 mensen per jaar in Nederland een dergelijke fractuur.
Bij wie komt ’t voor?
De aandoening komt vooral voor bij mensen die voor hun beroep veel moeten staan of lopen. Het is vooral bekend bij soldaten die voor ’t eerst lange afstanden moeten marcheren. Maar zo kunnen ook beginnende hardlopers een marsfractuur krijgen. Of ook sporters die de intensiteit van hun trainingen opvoeren.
De kans op het krijgen van een marsfractuur is verder groter bij mensen met overgewicht (BMI > 25) door de verhoogde belasting op de voeten. Op latere leeftijd kan een marsfractuur ontstaan bij mensen met botontkalking. Botontkalking (osteoporose) komt vooral voor bij vrouwen na de overgang. Door de verminderde botdichtheid bij botontkalking zullen de botten eerder breken.
Ten slotte hebben mensen met een standsafwijking van de benen (X-benen of O-benen), een beenlengteverschil of een standsafwijking van de voeten (platvoeten, holvoeten) een iets grotere kans op het krijgen van een marsfractuur.
Oorzaak marsfractuur
De oorzaak is meestal overbelasting van de voet, zoals hierboven beschreven. Wat vaak meespeelt is het lopen op schoenen met onvoldoende demping of het gebruik van verkeerde zooltjes in de schoenen. Als de demping van een schoen of inlegzooltje niet goed is kan een verhoogde belasting op de voet ontstaan. Dat kan leiden tot het ontstaan van een marsfractuur. Ook een verkeerde belasting van de voet – zoals het niet goed afwikkelen van de voet bij (hard)lopen – kan meespelen.
Symptomen marsfractuur
Een marsfractuur kan de volgende klachten en verschijnselen geven:
- pijn aan de voet – 90%
- pijn aan de voet tijdens (hard)lopen – 85%
- pijn aan de wreef – 62%
- pijn aan de voorvoet – 35%
- dikke voet – 23%
- pijn aan de enkel – 12%
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een marsfractuur is op een röntgenfoto van de voet meestal te herkennen aan een verdikking van de schacht van het tweede of derde middenvoetsbeentje. Zie röntgenfoto.
Vlak na het ontstaan van het breukje wordt deze vaak gemist op een röntgenfoto. Als de arts toch denkt aan een marsfractuur kan besloten worden om de röntgenfoto een aantal dagen later te herhalen. Andere onderzoeken die kunnen helpen bij het stellen van de diagnose zijn MRI-scan en botscintigrafie. In de praktijk zullen deze onderzoeken niet vaak worden gedaan vanwege de hoge kosten in verhouding tot de relatief onschuldige aandoening.
Een marsfractuur zal eerder ontstaan bij mensen met een lage botdichtheid. Als de arts vermoedt dat dat het geval is kan de botdichtheid worden gemeten met een onderzoek dat botdensitometrie wordt genoemd.
Behandeling marsfractuur
De behandeling van een marsfractuur bestaat uit rust en het vermijden van de oorzaak.
- Rust: de mate van rust is van persoon tot persoon verschillend; neem daarom rust op geleide van de pijn. Meestal zal het 6-8 weken duren voordat de vermoeidheidsbreuk volledig genezen is. In hardnekkige gevallen wordt soms een gips aangelegd om rust voor genezing te garanderen.
- Schoenen: Als de schoenen onvoldoende demping geven is het van belang andere schoenen te gaan gebruiken.
- Inlegzooltjes: Als de voet verkeerd belast wordt kan een podotherapeut inlegzooltjes aanmeten waarmee de voetboog goed ondersteund wordt en het looppatroon verbeterd wordt.
- Afvallen: Bij overgewicht is het van belang om af te vallen. Hierdoor zal de belasting op de voeten sowieso minder worden.
Voorkomen marsfractuur
De volgende maatregelen helpen bij de preventie van het oplopen van een marsfractuur:
- Gebruik (hardloop)schoenen met een goed dempende zool en ondersteuning van de voetboog;
- Vermijd te harde ondergrond bij hardlopen;
- Voorkom overgewicht;
- Voer trainingsarbeid langzaam op.
Engelse vertaling
march fracture, metatarsal stress fracture
ICD10-code
S92.3
Synoniemen
Synoniemen voor marsfractuur zijn ‘stressfractuur’ en ‘vermoeidheidsfractuur’.
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 18 juli 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 3 oktober 2016
ik heb een marsfractuur linkervoet 2de straal de 2de teen zit een breuk dicht tegen de middenvoet heb echte steunkous gedragen wegens eerdere enkelfractuur en steeds af en toe dik worden. Heb er lange tijd vermoeden van gehad en toen werd het opeens lelijk rood en de teen dik in een afwijkend model.Toen nog 2 weken doorgelopen en toen heeft de reumatoloog een echo gemaakt zeer duidelijk.
Nu heb ik vandaag een gipsvoet gehad maar het gevoel dat de steunkous meer steun gaf van boven.
de gipsvoet laat de tenen ook de gebroken teen vrij…..alleen van onder steun doordat je de voet niet kan afwikkelen tijdens lopen. Het lijkt een beetje losjes moet de teen niet voor een rechte groei meer steun hebben ? Straks komt het niet netjes aan elkaar en kan ik nooit meer op een hakje lopen ???
hebben jullie een model van zo’n gipsvoet ? Zit hij er wel ver genoeg in ?
Vriendelijke groet
L.Bosman ( Heb botontkalking ben 64)