Marisken

Bijgewerkt op 10 juli 2017

Wat zijn marisken?

Marisken zijn huidflapjes bij de anus. Er kan één flapje zijn, maar er kunnen ook meerdere tegelijk voorkomen. Marisken zijn volstrekt onschuldig.

marisken (huidflapjes rond de anus)
meerdere marisken rond de anus

Hoe vaak komt ’t voor?

Marisken komen zeer vaak voor. Exacte cijfers zijn niet bekend, maar vele tienduizenden mensen krijgen er jaarlijks mee te maken. Geschat wordt dat 70-75% van de mensen tijdens hun leven één of meerdere marisken zullen krijgen.

Bij wie?

In principe kunnen marisken bij iedereen voorkomen, zelfs bij baby’s. De voorkeursleeftijd bij vrouwen is van 12-25 jaar, en bij mannen van 20-35 jaar.

Marisken komen vaak tegelijkertijd voor met anuskloofjes (anusfissuren). De kans op het krijgen van marisken is dus verhoogd als je ook last hebt van anuskloofjes.

Oorzaak marisken

Het is niet helemaal duidelijk waarom sommige mensen marisken krijgen en andere niet. Vaak ontstaan ze na een aambei. Bij ongeveer 25% van de gevallen gaat de mariske samen met een anuskloofje (anusfissuur). Bij een kleiner percentage ontstaat de aandoening na een ingreep aan de anus, bijvoorbeeld het verwijderen van aambeien.

Symptomen marisken

Meestal zijn er geen klachten en is er alleen een huidflapje bij de anus. Soms kan het huidflapje beschadigd of ontstoken raken. Dat kan leiden tot jeuk of pijn aan de anus. Ook kan er dan bij het afvegen van de anus na de ontlasting wat bloed aan het toiletpapier zitten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een arts kan de aandoening direct herkennen bij het inspecteren van de anus. Soms lijken de huidflapjes op de huidafwijkingen die gezien worden bij genitale wratten rond de anus.

Behandeling marisken

In principe hoeven marisken niet behandeld te worden. Als ze klachten geven kunnen ze worden verwijderd met een chirurgische ingreep in het ziekenhuis. In overleg met een anesthesioloog wordt bepaald wat voor verdoving wordt gebruikt. Dat zal in de meeste gevallen een ruggenprik (spinale anesthesie) of algehele narcose zijn. Om de endeldarm schoon te houden voor de ingreep wordt voor de ingreep soms een klysma gegeven.

De ingreep zelf wordt gedaan door een chirurg. De chirurg zal tijdens de ingreep de marisken verwijderen. Hierdoor ontstaan wondjes bij de anus. De wondjes kunnen gedurende enkele dagen na de ingreep pijnklachten geven, vooral bij de ontlasting. Eventueel kunnen hiervoor pijnstillers (paracetamol, ibuprofen) worden genomen. Om te voorkomen dat de wondjes ontstoken raken moet het gebied rond de anus regelmatig schoongespoeld worden. Na enkele dagen zullen de wondjes genezen zijn.

Synoniemen

mariske, skin tag, huidtag, huidflapje, huidflapjes, huidflapje anus, huidflapje bij de anus, huidflapje bij anus, huidflap anus, anaal huidflapje, anale huidflapjes


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 9 juni 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 10 juli 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven