Bijgewerkt op 8 januari 2024
Wat is malrotatie?
Malrotatie is een aangeboren afwijking van de darmen die wordt veroorzaakt door een abnormale draaiing van de darm bij het ongeboren kind. Deze abnormale draaiing vindt plaats in de periode dat de darmen zich bij het ongeboren kind verplaatsen naar de positie waar ze uiteindelijk terecht moeten komen. Bij malrotatie vindt deze draaiing onvoldoende plaats. Hierdoor komt de darm op een verkeerde manier in de buik te liggen. De dikke darm ligt voornamelijk aan de linkerkant van de buik en de dunne darm voornamelijk aan de rechterkant.
Het gevolg van de afwijkende ligging van de darm is meestal dat er vaak al op de babyleeftijd buikklachten en eetproblemen ontstaan. Als de aandoening niet wordt herkend kunnen later complicaties optreden.
Wat is de oorzaak?
De oorzaak van de abnormale draaiing is niet precies bekend.
Hoe vaak komt het voor?
Malrotatie komt niet zo heel vaak voor. Ongeveer 1 op de 500 baby’s wordt ermee geboren. Dat betekent dat de aandoening jaarlijks in Nederland bij naar schatting 300-350 mensen wordt vastgesteld. Meestal wordt de aandoening al op de babyleeftijd vastgesteld, maar het komt ook voor dat de aandoening pas op volwassen leeftijd aan het licht komt.
Welke symptomen geeft het?
Malrotatie hoeft niet altijd klachten te geven. Als die er wel zijn kunnen de volgende symptomen vaak al vanaf de kinderleeftijd optreden:
- braken
- buikpijn
- buikkrampen
- intolerantie voor vast voedsel
- gallig braken
- terugkerend braken / braken in aanvallen
- dikke buik
- terugkerende buikpijn
- geen trek in eten
- bloed bij de ontlasting
- slijm bij de ontlasting
- diarree
- mager
- aanhoudende diarree
- pijn rechts in de buik
- misselijkheid
- aanhoudende buikpijn
- pijn rechtsboven in de buik
- verstopping
- bloederige diarree
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan worden gesteld met beeldvormend onderzoek. Op een röntgenfoto waarbij contrastmiddel geslikt wordt kunnen de contouren van de darm in beeld worden gebracht. Hierbij kan duidelijk de afwijkende ligging van de darmen worden gezien. Zie röntgenfoto hieronder.
Bron: http://dx.doi.org/10.1594/ecr2010/C-1669
Ook kan een onderzoek worden gedaan waarbij het verloop van voedsel door het maagdarmkanaal in beeld wordt gebracht. Dit wordt ‘maagdarmpassageonderzoek’ genoemd.
Wat is de behandeling?
De behandeling bestaat uit een operatie waarbij de ligging van de darmen hersteld wordt.
Wat is het beloop?
Als de aandoening niet wordt herkend bestaat het risico dat een volvulus optreedt. Hierbij ontstaat een draaiing in de lengterichting van de darm. Dit leidt meestal tot volledige afsluiting van de darm en beknelling van de bloedtoevoer. Het is een ernstige complicatie waarvoor meestal direct geopereerd moet worden.
Synoniemen
Andere namen die voor deze aandoening worden gebruikt zijn intestinale malrotatie, intestinale nonrotatie, malrotatie ingewanden, malrotatie darmen, malrotatie colon, malrotatie dikke darm, niet-gedraaide dikke darm, en niet-gedraaide darm.
Engelse vertaling
ICD10-code
Q43.3
Verder lezen / referenties
- L Jeung ea, ‘Casuïstiek: Late herkenning van een intestinale malrotatie’, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 16 juli 2016, 160(28): PP. 30-33.