Mallet finger

Bijgewerkt op 31 mei 2020

Wat is een mallet finger?

Een mallet finger is een vinger waarvan het eindkootje krom staat. Dit ontstaat als de pees die aan de strekzijde van de vinger loopt kapot is, bijvoorbeeld nadat je een bal op je gestrekte vinger hebt gekregen. Het eindkootje kan ook niet meer actief gestrekt worden.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van een mallet finger is letsel aan de vinger waarbij de strektpees van de vinger scheurt. Dit gebeurt meestal door een klap op de gestrekte vinger, bijvoorbeeld doordat er een bal op komt.

Welke symptomen geeft het?

Bij een mallet finger staat het laatste vingerkootje in gebogen stand. Het is niet mogelijk om het vingerkootje actief te strekken. Soms is de vinger gezwollen en pijnlijk.

Wat is de behandeling?

Spalken

De behandeling van een mallet finger bestaat uit het spalken van de vinger.

Operatie

Soms zal echter bij het kapotgaan van de strekpees een stukje bot van het eindkootje worden meegetrokken. Als dat stukje bot meer dan eenderde van het oppervlak van het gewricht beslaat zal de arts vaak besluiten om te opereren. Bij de operatie worden het stukje bot en de pees weer vastgezet. Een dergelijke operatie wordt meestal uitgevoerd door een orthopedisch chirurg of plastisch chirurg die gespecialiseerd is in operatie aan handen en vingers.

Fysiotherapie

Als de pees weer is hersteld zal met behulp van fysiotherapie worden geprobeerd de functie van de vinger te herstellen. Meestal zal door de behandelend arts worden verwezen naar een fysiotherapeut die is gespecialiseerd in aandoeningen van handen en vingers: een ‘handtherapeut’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven