Malaria

Bijgewerkt op 31 oktober 2017 door Simpto.nl

Wat is malaria?

Malaria is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door malariaparasieten die worden overgedragen door muggenbeten. Malaria komt vooral voor in de (sub)tropen Het is een ernstige infectieziekte waaraan wereldwijd ongeveer 500 miljoen mensen aan lijden. Ongeveer 2,7 miljoen mensen overlijden jaarlijks aan deze ziekte. Hiervan is ongeveer 1 miljoen jonger dan vijf jaar. Malaria is daarmee een van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld; jaarlijks sterven ongeveer twee tot drie miljoen mensen aan malaria, waaronder veel kinderen.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland komt malaria niet vaak voor. En als het voorkomt, dan is het bij mensen die in de (sub-)tropen zijn geweest waar de besmetting is opgelopen. Jaarlijks worden in Nederland een paar honderd gevallen van malaria gemeld.

Symptomen malaria

De volgende klachten kunnen voorkomen:

 • Koorts
  • het piekende verloop van de temperatuur is kenmerkend voor malaria; de aandoening wordt ook wel ‘vierdaagse koorts‘ genoemd;
 • Hoofdpijn
 • Zich ziek voelen
 • Zweten
 • Stijfheid
 • Rugpijn
 • Misselijkheid en braken
 • Diarree
 • Donkere urine

Oorzaak malaria

Malaria wordt veroorzaakt door infectie met de malariaparasiet Plasmodium. Er zijn vier verschillende typen van de malariaparasiet: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale en Plasmodium malariae.

De meest gevaarlijke van de vier is Plasmodium falciparum die verantwoordelijk is voor de meeste dodelijke gevallen van malaria.

De malariaparasiet wordt overgebracht op mensen door de malariamug. Nadat de parasiet door een muggesteek is ‘ingespoten’ vermenigvuldigt de parasiet zich snel in het menselijk lichaam.

De meeste mensen die geïnfecteerd zijn ontwikkelen klachten binnen twee weken na infectie met deze parasiet.

Beloop

Bij malaria treden tien tot dertig dagen na besmetting hevige koortsaanvallen op. Het begint als een gewone griep, maar wanneer het om een infectie van de gevaarlijke malariasoort Plasmodium Falciparum gaat, kunnen deze aanvallen zonder behandeling binnen enkele dagen tot de dood leiden.

In tegenstelling tot bij vele andere infectieziekten treedt na infectie met malaria niet direct immuniteit op. Dit gebeurt pas wanneer iemand gedurende ongeveer 15 jaar is blootgesteld aan de malariaparasiet. Immuniteit verdwijnt echter ook weer snel als iemand een aantal maanden niet blootstaat aan de parasiet.

Malaria kan leiden tot ernstige bloedarmoede.

Is het besmettelijk?

Nee. Malaria is geen besmettelijke ziekte.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 31 oktober 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2017


Een synoniem voor malaria is ‘vierdaagse koorts’.

Plaats een reactie