Magnesiumtekort

Bijgewerkt op 5 maart 2022

Wat is magnesiumtekort?

Magnesiumtekort betekent een verlaagd magnesium gehalte in de cellen van het lichaam. Magnesium wordt in het lichaam gebruikt voor verschillende processen. Dat geldt vooral voor spiercellen. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het samentrekken van spieren. Ook zit veel magnesium in onze botten. Daar zorgt het voor de stevigheid van de botten.

De medische term voor een tekort aan magnesium in het lichaam is ‘magnesiumdeficiëntie’.

Hoewel ze vaak samengaan is magnesiumtekort niet hetzelfde als een verlaagd magnesium gehalte in het bloed (hypomagnesiëmie). Een tekort aan magnesium kan bestaan in de cellen van het lichaam terwijl de hoeveelheid magnesium in het bloed normaal is. Dus een magnesiumtekort kan in sommige gevallen gepaard gaan met een normaal magnesium gehalte in het bloed. Andersom kan soms ook een verlaagd magnesium gehalte in het bloed bestaan zonder dat er een tekort aan magnesium in de cellen is.

Wat is de oorzaak?

Er zijn meerdere oorzaken voor een verlaging van het magnesium gehalte in het lichaam. Hieronder een overzicht.

Welke symptomen geeft het?

Magnesiumtekort kan leiden tot de volgende klachten:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij lichamelijk onderzoek kunnen fasciculaties (spiertrillingen) opvallen. De diagnose kan worden gesteld door het magnesium gehalte in het bloed te bepalen. Dat is verlaagd. Een verlaagd magnesium gehalte in het bloed wordt ‘hypomagnesiëmie’ genoemd.

Wat is de behandeling?

Een magnesiumtekort kan worden behandeld door de hoeveelheid magnesium in de voeding te verhogen. Dit kan door aanpassing van het dieet met behulp van een diëtist of door gebruik van voedingssupplementen die magnesium bevatten. In ersntige gevallen kan magnesium ook via een infuus worden toegediend.

Zo is het bij magnesiumtekort van belang ervoor te zorgen dat de hoeveelheid magnesium in het lichaam toeneemt. Dat kan enerzijds door verlies van magnesium tegen te gaan. Anderzijds kan de inname van magnesium worden bevorderd. Dit laatste kan door middel van aanpassingen in de voeding en/of door inname van voedingssupplementen die magnesium bevatten. Voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten zijn bananen, noten en spinazie.

magnesiumtekort - spinazie bevat veel magnesium
spinazie bevat veel magnesium

Engelse term

magnesium deficiency

ICD10-code

E61.2

Synoniemen

Andere namen voor magnesiumtekort in het algemeen zijn verlaagd magnesium, tekort aan magnesium, magnesium tekort, magnesiumepletie, te weinig magnesium, weinig magnesium, magnesiumdeficientie, en magnesium deficientie. Andere namen voor een magnesiumtekort in het bloed zijn hypomagnesiëmie, hypomagnesemie, verlaagd magnesium gehalte in het bloed en verlaagde bloedmagnesiumspiegel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven