een maculagat is goed zichtbaar op een OCT-scan

Maculagat

Bijgewerkt op 31 mei 2019 door Simpto.nl

Wat is een maculagat?

Een maculagat is een gaatje in het midden van het netvlies van het oog. Dit deel van het netvlies wordt de gele vlek (macula) genoemd.

Wat is de macula?

Het netvlies bekleedt de achterste helft van de binnenkant van het oog. Het vangt licht op dat via de pupil het oog in komt. Door het netvlies wordt het opgevangen licht omgezet in prikkels die naar de hersenen gaan. De macula is het middelste deel van het netvlies. Dit is het deel van het netvlies waar je het scherpst mee ziet.

Hoe vaak komt het voor?

Jaarlijks wordt deze aandoening bij zo’n 1.300-1.400 mensen vastgesteld. De aandoening komt vooral voor bij ouderen, en ongeveer drie keer vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen maculagat

Klachten die kunnen optreden zijn:

Wat is de oorzaak?

Een maculagat ontstaat meestal door verschrompeling van het glasvocht. In dat geval wordt gesproken van primair maculagat. Het is een gevolg van normale veroudering. Het glasvocht is een soort doorzichtige gelei die het oog opvult. Aan de achterkant van het oog staat het glasvocht in verbinding met het netvlies. Als het glasvocht door veroudering verschrompelt gaat het ‘trekken’ aan het netvlies. Daarbij kan een gaatje in het netvlies worden getrokken.

Soms ontstaat een maculagat ten gevolge van een andere oogaandoening of door verwonding aan het oog. Dan wordt gesproken van een secundair maculagat.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door een oogarts. Dat gebeurt met behulp van een netvlies-scan. Met een netvlies-scan kan een maculagat goed in beeld worden gebracht.

een maculagat is goed zichtbaar op een OCT-scan
een maculagat is goed zichtbaar op een OCT-scan

Wat is de behandeling?

Zonder behandeling zal het maculagat langzaamaan groter worden. Daarmee zullen ook de klachten toenemen. Daarom wordt meestal geadviseerd om het maculagat te laten behandelen. Een maculagat wordt behandeld met een operatie. Bij deze operatie wordt het glasvocht verwijderd. Dit wordt vitrectomie genoemd.

Bij een beginnend maculagat wordt soms nog afgewacht. Bij een deel van de patiënten zal namelijk het glasvocht los komen van het netvlies. Dan is er dus geen risico meer voor verergering van het maculagat.

Ook kan aan sommige patiënten worden geadviseerd om NIET te opereren. Dat gebeurt bijvoorbeeld als het risico van de operatie niet opweegt tegen de verwachte voordelen.

Andere talen

Engelse vertaling

macular hole

Synoniemen

Andere namen voor maculagat zijn gaatje in netvlies, gaatje in het netvlies en gaatje in de gele vlek van het netvlies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven