Maagzweer

Wat is een maagzweer?

Een maagzweer is een beschadiging van het maagslijmvlies die niet gemakkelijk vanzelf geneest. De medische naam voor maagzweer is ulcus ventriculi of ulcus pepticum. Dit artikel gaat over oorzaken, symptomen, diagnostiek en behandeling van maagzweer.

Wat is de oorzaak?

De maagzweerbacterie Helicobacter pylori is verantwoordelijk voor vrijwel alle maagzweren.

Helicobacter pylori

Lang werd gedacht dat een overmatige productie van maagzuur de belangrijkste oorzaak was. In de jaren ’80 van de vorige eeuw werd voor het eerst ontdekt dat in het maagslijmvlies kleine spiraalvormige bacteriën voorkwamen. Later bleken deze bacteriën bij vrijwel alle patiënten met een maagzweer aanwezig te zijn. Het blijkt dat door deze chronische maagontsteking de maag geprikkeld wordt om meer maagzuur aan te maken. De toename van maagzuur leidt vervolgens tot het ontstaan van een maagzweer.

De maagzweerbacterie werd aanvankelijk Campylobacter pylori genoemd. Later werd dat Helicobacter Pylori.

Risicofactoren

Risicofactoren voor het krijgen van een maagzweer zijn:

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • buikpijn
    • zeurende, knagende pijn in het maagkuiltje, soms uitstralend naar de rug
  • soms misselijkheid
  • soms opboeren van zure maaginhoud
  • soms zuurbranden
  • zelden braken

De klachten treden vooral op als de maag leeg is en ‘s nachts. Deze pijn kan verlicht worden door melkproducten te drinken, wat te eten of
zuurbindende middelen te gebruiken zoals Rennies.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De specialist kan de diagnose betrekkelijk eenvoudig stellen door middel van een endoscopie-onderzoek (kijkonderzoek) van de maag. Dit gebeurt in het ziekenhuis op de afdeling ‘endoscopie’.

Bij dit kijkonderzoek van de maag slikt de patiënt – eventueel na een keelverdoving – een dunne buigzame slang in. Hierdoor kan de arts de slokdarm, de maag en een groot gedeelte van de twaalfvingerige darm van binnen nauwkeurig bekijken.

Ook is het bij dit onderzoek mogelijk een stukje weefsel af te nemen te verkrijgen voor weefselonderzoek en bacterie-onderzoek.

Wat is de behandeling?

Na ontdekking dat maagzweren werden veroorzaakt door bacteriën werd de behandeling aangepast. Maagzweren worden nu behandeld met antibiotica. Behandeling met antibiotica leidt tot genezing van de maagzweer. Ook de zuurproduktie van de maag wordt na deze behandeling weer normaal.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 10% van alle Nederlanders krijgt één of meermalen in zijn of haar leven een zweer aan de maag of twaalfvingerige darm, dus vlak voorbij de maaguitgang (ulcus duodeni). Zweren aan de twaalfvingerige darm komen overigens drie keer vaker voor dan maagzweren en treden vooral bij jonge mannen op. Maagzweren treden bij mannen en vrouwen ongeveer even vaak op, vooral na hun veertigste jaar. Op grond van de klachten valt meestal niet duidelijk uit te maken waar de zweer precies zit.

Wat is het beloop?

Een verwaarloosde maagzweer complicaties veroorzaken. Daarom is het van belang om bij klachten die passen bij een maagzweer de huisarts te bezoeken. Complicaties die kunnen optreden zijn doorbraak in de buikholte (maagperforatie). Een maagperforatie kan leiden tot buikvliesontsteking (peritonitis) en tot een maagbloeding.

Engelse vertaling

gastric ulcer

Synoniemen

Andere namen voor maagzweer zijn zweer in de maag, zweer van de maag, ulcus pepticum en ulcus ventriculi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven