Bijgewerkt op 28 juni 2022
Wat is een maagpoliep?
Een maagpoliep is een goedaardig gesteeld gezwel van het maagslijmvlies. Soms kan een maagpoliep kwaadaardig worden. Dan ontstaat maagkanker.
Wat is de oorzaak?
Het is meestal niet duidelijk waarom iemand een maagpoliep krijgt. Bij sommige mensen is sprake van een erfelijke aanleg voor het krijgen van maagpoliepen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij familiaire adenomateuze polyposis en bij het syndroom van Peutz-Jeghers. Bij deze aandoeningen is er een erfelijke aanleg voor het krijgen van poliepen in het maagdarmkanaal.
Welke symptomen geeft het?
Maagpoliepen geven zelden klachten. Bij grote poliepen kan sprake zijn van een vol gevoel midden in de bovenbuik. Als een maagpoliep gaat bloeden kan dit leiden tot zwarte ontlasting (melena). Ook kan het bloed worden opgebraakt. Dit wordt hematemese genoemd.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan worden gesteld met behulp van kijkonderzoek van de maag (gastroscopie). Dit onderzoek wordt gedaan door een gastro-enteroloog. Deze gebruikt een flexibele slang met daarin een videocamera (endoscoop). De flexibele slang wordt door de patiënt doorgeslikt. Vervolgens kan de gastro-enteroloog via de camera de binnenkant van slokdarm en maag inspecteren. Daarbij wordt de maagpoliep opgemerkt. Ook kan een klein stukje weefsel uit de poliep worden gehaald voor weefselonderzoek.
Wat is de behandeling?
Een poliep wordt meestal verwijderd tijdens gastroscopie. Via de endoscoop is het mogelijk om met een tangetje of ‘lasso’ de poliep af te snijden en te verwijderen. Heel grote poliepen kunnen niet op deze manier worden verwijderd. Dan is een operatie nodig.
Wat is het beloop?
Heel soms wordt een poliep kwaadaardig. Dan ontstaat maagkanker. Daarom worden mensen bij wie een maagpoliep is verwijderd met enige regelmaat gecontroleerd om te kijken of nieuwe poliepen ontstaan.
Engelse vertaling
gastric polyp, polyp of the stomach