Lymfocytaire gastritis

Bijgewerkt op 7 december 2022

Wat is lymfocytaire gastritis?

Lymfocytaire gastritis is een zeldzame vorm van maagontsteking waarbij een bepaald soort witte bloedcellen – ‘lymfocyten‘ genaamd – in het maagslijmvlies voorkomen.

De aandoening werd voor het eerst beschreven in 1988 door de belgische gastro-enteroloog Dr J Haot.

lymfocytaire gastritis - samenvatting
lymfocytaire gastritis – samenvatting

Wat is de oorzaak?

Het is niet precies bekend wat de oorzaak is van lymfocytaire gastritis. Mogelijk ontstaat de aandoening als een reactie op beschadiging van het maagslijmvlies door coeliakie of door een infectie met de maagbacterie ‘Helicobacter pylori’. Maar het is ook mogelijk dat beide aandoeningen ontstaan als overgevoeligheidsreactie op een bepaald stofje.

Ongeveer 30-40% van de mensen met coeliakie heeft lymfocytaire gastritis. Dit percentage is bij mensen met een Helicobacter-infectie van de maag veel lager.

Soms komt lymfocytaire gastritis voor bij mensen met de ziekte van Ménétrier of bij mensen met lymfocytaire colitis.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Lymfocytaire gastritis is een zeldzame vorm van maagslijmvliesontsteking. Ongeveer 1% van alle mensen met maaglijmvliesontsteking heeft lymfocytaire gastritis.

De aandoening komt vooral voor bij mensen met coeliakie of een Helicobacter-infectie van de maag.

De meeste patiënten zijn 45-65 jaar op het moment dat de diagnose wordt gesteld. Lymfocytaire gastritis komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Welke klachten geeft het?

De meest voorkomende klachten zijn verminderde eetlust en gewichtsverlies. Soms leidt de aandoening tot eiwitverlies.

Kijk voor meer klachten op de webpagina over maagontsteking.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Tijdens een kijkonderzoek van de maag zijn vaak afwijkingen zichtbaar. Vaak zijn bultjes of lokale beschadigingen zichtbaar in het maagslijmvlies. Ook kunnen de maagplooien verdikt zijn. De afwijkingen zitten voornamelijk in het ‘corpus’ (middendeel) van de maag.

De diagnose wordt bevestigd op grond van een biopsie van het maagslijmvlies. Dat is een stukje weefsel dat weggenomen wordt tijdens het kijkonderzoek.

gastroscopie
gastroscopie

Het stukje weefsel – ‘biopt’ genaamd – wordt door een patholoog onder de microscoop bekeken. Daarbij worden ophopingen van lymfocyten in het maagslijmvlies gezien.

maagbiopt onder de microscoop - lymfocytaire gastritis
maagbiopt onder de microscoop – lymfocytaire gastritis (bron: Nephron)

Wat is de behandeling?

Lymfocytaire gastritis komt vaak voor bij mensen met coeliakie of met een Helicobacter-infectie van de maag. Meestal verdwijnt de aandoening als de onderliggende aandoening wordt behandeld.

Verder lezen / Referenties

  • J Haot, L Hamichi ea, ‘Lymphocytic gastritis: a newly described entity: a retrospective endoscopic and histological study’, gepubliceerd in Gut van september 1988; 29(9): pagina’s 1258-1264.
  • H Müller, S Rappel ea, ‘Lymphocytic gastritis – a rare disorder of the gastric mucosa’, gepubliceerd (in het duits) in Pathologe van januari 2001; 22(1): pagina’s 56-61.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) personen met lymfocytaire gastritis. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven