Flegmoneuze gastritis

Bijgewerkt op 7 december 2022

Wat is flegmoneuze gastritis?

Flegmoneuze gastritis is een zeldzame vorm van maagontsteking waarbij pus zich ophoopt in de diepere lagen van het maagslijmvlies.

Wat is de oorzaak?

Flegmoneuze gastritis wordt veroorzaakt door een infectie met bacteriën. Verschillende soorten bacteriën kunnen deze vorm van maagslijmvliesontsteking veroorzaken, waaronder streptokokken, stafylokokken, Proteus-bacteriën, Clostridium-bacteriën en Escherichia coli.

Risicofactoren

Flegmoneuze gastritis komt vooral voor bij mensen die om een of andere reden een verminderde weerstand hebben. Dat kan zijn vanwege alcoholgebruik, maar bijvoorbeeld ook vanwege een HIV-infectie.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld als patiënten vanwege ernstige klachten worden geopereerd. Tijdens de operatie wordt pas goed zichtbaar dat zich pus heeft opgehoopt in de maagwand.

Complicaties

Mensen met flegmoneuze gastritis lopen het risico op een maagperforatie, met als gevolg een peritonitis (buikvliesontsteking).

Synoniemen

maagflegmone

Engelse vertaling

phlemonous gastritis

Verder lezen / Referenties

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) personen met flegmoneuze gastritis. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven