Erosieve gastritis

Bijgewerkt op 7 december 2022

Wat is erosieve gastritis?

Erosieve gastritis is een vorm van maagontsteking waarbij beschadigingen (erosies) van het maagslijmvlies optreden. Hierdoor kan het maagslijmvlies gaan bloeden. Deze vorm van maagontsteking kan bijvoorbeeld ontstaan door overmatig gebruik van NSAIDs (ontstekingsremmende pijnstillers).

Dit artikel gaat over oorzaak, symptomen, diagnose en behandeling van erosieve gastritis.

erosieve gastritis - samenvatting
erosieve gastritis – samenvatting

Wat is de oorzaak?

Erosieve gastritis kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzak is overmatig gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, met name NSAID’s (zoals ibuprofen en diclofenac). Ook bij andere geneesmiddelen, bijvoorbeeld rifampicine, kan het voorkomen als zeldzame bijwerking.

Daarnaast komen overmatig alcoholgebruik en stress regelmatig voor als oorzaak. In het eerste geval wordt gesproken van ‘alcoholische gastritis‘; in het laatste geval van ‘stress gastritis‘.

Minder vaak voorkomende oorzaken van erosieve gastritis zijn virale infecties (zoals cytomegalie), bestraling, verminderde bloeddoorstroming van de maag en verwonding van de maag (maagletsel).

Symptomen erosieve gastritis

Erosieve gastritis hoeft niet altijd tot klachten te leiden. Als die er wel zijn komen de volgende klachten en verschijnselen het meest voor:

Bij mensen die zijn opgenomen in het ziekenhuis en worden gevoed met een maagsonde kan bloed of bloederig slijm via de maagsonde naar buiten komen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Erosieve gastritis wordt vastgesteld met behulp van een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie). Een dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd door een maag-darm-leverarts (gastroenteroloog). De arts die het kijkonderzoek verricht kan de diagnose stellen op grond van het aspect van het maagslijmvlies.

Wat is de behandeling?

De behandeling van erosieve gastritis bestaat uit het verwijderen van de oorzaak en maagzuurremmers. Als er sprake is van een bloeding van het maagslijmvlies zal deze moeten worden gestelpt.

Verwijderen oorzaak

In de eerste plaats is het van belang om de oorzaak van de erosieve gastritis weg te nemen. Dus als de aandoening wordt veroorzaakt door overmatig gebruik van NSAID’s zal daarmee gestopt moeten worden. In overleg met de arts kan eventueel een vervangend geneesmiddel worden gekozen.

Als de aandoening wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik zal daarmee gestopt moeten worden.

Maagzuurremmers

Naast het wegnemen van de oorzaak worden vaak maagzuurremmers voorgeschreven. Dat zijn medicijnen die, zoals de naam al aangeeft, het maagzuur verminderen. Veel gebruikte middelen zijn omeprazol, esomeprazol, lansoprazol en pantoprazol. Dit zijn zogenaamde ‘protonpompremmers‘. Oudere middelen die ook goed werken zijn de zogenaamde ‘H2-antagonisten‘, zoals ranitidine.

Stelpen bloedend maagslijmvlies

Als er sprake is van bloedend maagslijmvlies zal dit meestal direct worden gestelpt.

Andere talen

Engelse vertaling

erosive gastritis


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 30 juli 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 10 juni 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven