Emfysemateuze gastritis

Bijgewerkt op 7 december 2022

Wat is emfysemateuze gastritis?

Emfysemateuze gastritis is een zeldzame vorm van maagontsteking waarbij lucht ophoopt in de maagwand. De aandoening wordt meestal veroorzaakt door een infectie met bacteriën.

Dit artikel gaat over oorzaak, symptomen, diagnose en behandeling van emfysemateuze gastritis.

Wat is de oorzaak?

Waarschijnlijk komt de lucht in de maagwand doordat er defecten in het maagslijmvlies ontstaan ten gevolge van een infectie met bacteriën. Verschillende soorten bacteriën kunnen hierbij betrokken zijn. De bacteriën tasten het maagslijmvlies aan en zijn vaak ook verantwoordelijk voor de vorming van gas in de maagwand. De kans op het krijgen van emfysemateuze gastritis is verhoogd door overmatig alcoholgebruik, gebruik van NSAIDs, ischemie van de maag en door een operatie aan de maag.

Welke klachten geeft het?

De symptomen die optreden bij iemand met enfysemateuze gastritis zijn vaak ernstiger dan die van een ‘gewone’ gastritis. De volgende klachten kunnen optreden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De klachten wijzen vaak al op een aandoening van de maag. Om aan te tonen dat zich lucht in de maagwand bevindt is echter beeldvormend onderzoek nodig. Op een gewone röntgenfoto zijn vaak al afwijkingen zichtbaar. Een CT-scan van de buik is echter nodig om de diagnose te bevestigen.

Wat is de behandeling?

Emfysemateuze gastritis wordt behandeld met antibiotica. Vaak is niet meteen duidelijk welke bacterie de aandoening veroorzaakt. Daarom wordt meestal begonnen met zogenaamde breedspectrum antibiotica. Verder moet ervoor worden gezorgd dat de patiënt voldoende vocht binnenkrijgt. Dat gebeurt meestal door een infuus aan te brengen zodat vocht direct in de bloedbaan kan inlopen. Ook moet worden gezorgd voor een goede voedingstoestand. Als de infectie tot rust is gekomen volgt vaak een operatie om afgestorven maagslijmvlies te verwijderen.

Andere talen

Engelse vertaling

emphysematous gastritis

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven