Collagene gastritis

Bijgewerkt op 7 december 2022

Wat is collagene gastritis?

Collagene gastritis is een zeldzame vorm van maagontsteking waarbij bindweefsel (collageen) wordt gevormd in de maagwand.

Collagene gastritis werd voor het eerst beschreven in 1989. De beschrijving betrof een meisje van 15 jaar met terugkerende buikpijn en bloedverlies uit het maagdarmkanaal.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van collagene gastritis is niet goed bekend. Volgens sommige onderzoekers zou de aandoening worden veroorzaakt door een verhoogde doorlaatbaarheid van bloedvaten in de maag. Hierdoor zouden stofje vanuit de bloedbaan in de maagwand kunnen lekken en daar tot bindweefselvorming kunnen leiden.

Welke klachten geeft het?

Collagene gastritis kan leiden tot buikpijn, vaak midden in de bovenbuik. Ook kunnen misselijkheid, braken en diarree optreden.

Collagene gastritis kan ook leiden tot bloedverlies in de maag. Daardoor kan bloedarmoede ontstaan. De bloedarmoede wordt veroorzaakt doordat het aangetaste maagslijmvlies gaat bloeden. Hierdoor komen rode bloedcellen in de maag terecht. Samen met het voedsel worden de rode bloedcellen uitgepoept. Als dit lang aanhoudt kan het leiden tot een vorm van bloedarmoede die ‘ijzergebreksanemie‘ wordt genoemd. Dat kan klachten geven als een bleek gezicht, snel moe bij inspanning en kortademigheid.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij bloedonderzoek wordt bij ongeveer de helft van de patiënten bloedarmoede gevonden. Er is dan sprake van een verlaagd hemoglobine gehalte in het bloed.

De diagnose wordt gesteld door een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie). Een dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd door een maag-darm-lever arts (gastro-enteroloog). Bij dit onderzoek ziet de arts meestal een bobbelig maagslijmvlies. Tijdens dit onderzoek wordt een stukje weefsel uit de maagwand weggenomen. Dit stukje weefsel – ‘biopt’ genaamd – wordt onder de microscoop bekeken door een patholoog. Hierin is collageen bindweefsel zichbaar onder het maagslijmvlies.

Hoe vaak komt het voor?

Collagene gastritis is zeer zeldzaam. Er zijn geen exacte gegevens bekend over hoe vaak de ziekte voorkomt. In Nederland zal de diagnose jaarlijks bij hooguit enkele mensen worden gesteld.

Collagene gastritis kan in principe op elke leeftijd voorkomen. De aandoening is vastgesteld bij zowel baby’s als hoogbejaarden. Het komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de behandeling?

Omdat collagene gastritis zo weinig voorkomt is nooit onderzocht welke behandeling het beste is bij deze aandoening. Er worden verschillende geneesmiddelen voorgeschreven, met wisselend succes. Middelen die worden voorgeschreven zijn onder andere protonpompremmers, H2-receptor antagonisten, ijzertabletten, mesalazine, sucralfaat, sulfasalazine en azathioprine. Ook werden parenterale voeding en een hypoallergeen dieet voorgeschreven.

Wat is het beloop?

Omdat er zo weinig patiënten met deze aandoening zijn beschreven is weinig bekend over het beloop van de ziekte.

Engelse vertaling

collagenous gastritis

Verder lezen / Referenties

  • K Kamimura ea, ‘Collagenous gastritis: Review‘, gepubliceerd in de World Journal of Gastrointestinal Endoscopy van 16 maart 2015; 7(3): pagina’s 265-273.
review artikel over collagene gastritis

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) personen met collagene gastritis. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven