Maagontsteking

Wat is een maagontsteking?

Een maagontsteking is een zeer vaak voorkomende aandoening waarbij het slijmvlies aan de binnenkant van de maag ontstoken is. Het wordt daarom ook vaak ‘maagslijmvliesontsteking’ genoemd.

De medische naam voor maagontsteking is ‘gastritis’.

Symptomen maagontsteking

Een ontsteking van de maag kan de volgende klachten geven:

  • Buikpijn
    • meestal in de maagstreek, dat wil zeggen pijn midden in de bovenbuik
    • eventueel ook vervelend gevoel of branderig gevoel in de maagstreek (zuurbranden)
  • Verminderde eetlust
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Opgeblazen gevoel

Hoe lang duurt een maagontsteking?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute maagontsteking en chronische maagontsteking. Acute maagontsteking duurt meestal kort. Een chronische maagontsteking kan maanden tot jaren duren.

De duur van de aandoening is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de behandeling. Als de onderliggende oorzaak niet wordt weggenomen ontstaat vaak een chronische maagontsteking.

Maagontsteking dieet – Wat eten bij maagontsteking?

tekst volgt

Oorzaak maagontsteking

Een maagontsteking kan verschillende oorzaken hebben, zoals infecties, overmatig alcoholgebruik, gebruik van medicijnen, terugvloeien van gal vanuit de dunne darm naar de maag. Verder is stress een risicofactor voor het ontstaan van ontsteking van het maagslijmvlies.

Maagontsteking kan ook worden veroorzaakt door een foutje in het afweersysteem. Het lichaam maakt dan antistoffen (afweerstoffen) aan tegen onderdelen van het eigen lichaam, in dit geval het maagslijmvlies. Zo ontstaat een zogenaamde ‘auto-immuun gastritis’.

Ook bij mensen met de ziekte van Crohn kan een maagontsteking voorkomen. Meestal beperkt deze aandoening zich tot de dunne darm en de dikke darm, maar soms is dus ook de maag aangetast.

Infecties

Ten eerste kan het worden veroorzaakt door een infectie. Dat kan zowel een virusinfectie als een infectie met een bacterie zijn.

Een bacterie die veelvuldig ontsteking van het maagslijmvlies veroorzaakt is de zogenaamde Helicobacter pylori-bacterie. Een andere bacteriële infectie die kan leiden tot maagontsteking is tuberculose.

Ook schimmelinfecties en (tropische) worminfecties en parasitaire infecties kunnen maagontsteking geven.

Alcohol

Naast een infectie door virussen of bacteriën kan de maag ook ontstoken raken door overmatig alcoholgebruik.

Medicijnen

Een andere veel voorkomende oorzaak van ontsteking van het maagslijmvlies is gebruik van medicijnen. Meestal gaat het dan om langdurig gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, oftewel ‘NSAID’s’. Dat zijn middelen zoals ibuprofen (Brufen), naproxen (Naprosyne) en diclofenac (Voltaren).

Andere geneesmiddelen die maagontsteking kunnen veroorzaken zijn corticosteroïden, ijzertabletten en chemotherapie (antikanker-geneesmiddelen).

Reflux van gal

Ten slotte kan maagslijmvliesontsteking ontstaan door het terugstromen van gal vanuit de dunne darm. Dit wordt ‘gallige reflux’ genoemd. Doordat de gal terugstroomt vanuit de dunne darm naar de maag kan het daar irritatie en ontsteking van het maagslijmvlies geven.

Doorslikken van bijtende vloeistoffen

Wanneer bijtende vloeistoffen worden doorgeslikt leidt dat tot schade aan het maagslijmvlies. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie van het maagslijmvlies.

Doorslikken van bijtende vloeistoffen komt vooral voor bij kleine kinderen (per ongeluk) en mensen die een zelfmoordpoging doen (bewust).

Vreemde voorwerpen

Doorslikken van voorwerpen kan leiden tot schade aan het maagslijmvlies. Dat kan weer aanleiding geven tot het ontstaan van een lokale ontsteking in de maag.

Maagontsteking en stress

Ernstige stress is een risicofactor voor het ontstaan van maagslijmvliesontsteking. Ernstige stress kan voorkomen bij mensen die ernstige verwondingen hebben opgelopen of bijvoorbeeld een grote operatie hebben ondergaan.

Maagontsteking behandeling

De behandeling van maagontsteking is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Zo zal iemand die ontsteking van het maagslijmvlies heeft ten gevolge van overmatig alcoholgebruik hiermee moeten stoppen.

Als NSAID’s de maagontsteking veroorzaken zal de patiënt – in overleg met de behandelend arts – moeten kijken of het gebruik gestopt kan worden.

Als de maagontsteking wordt veroorzaakt door de Helicobacter-bacterie zal de arts antibiotica voorschrijven.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld met behulp van gastroscopie (kijkonderzoek van de maag). Hierbij wordt een rood gekleurd en vaak ook gezwollen maagslijmvlies gezien. De arts kan een stukje weefsel wegnemen uit het maagslijmvlies. Dit wordt ‘biopsie’ genoemd. Het stukje weefsel heet ‘biopt’.

Als het biopt onder de microscoop wordt bekeken zijn daarin kenmerkende afwijkingen zichtbaar.

maagontsteking - doorsnede van maagslijmvlies onder de microscoop
maagontsteking – doorsnede van maagslijmvlies onder de microscoop (bron: Nephron)

Andere talen

Engelse vertaling

gastritis

Duitse vertaling

Gastritis, Magenentzündung, Magenschleimhautentzündung

Synoniemen voor maagontsteking zijn ontsteking van de maag, maagslijmvliesontsteking, ontsteking van het maagslijmvlies en gastritis.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 27 mei 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 30 mei 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.