Erfelijke maagkanker

Bijgewerkt op 3 januari 2024

Wat is erfelijke maagkanker?

Bij sommige mensen komt maagkanker in de familie voor. Zij hebben een erfelijke vorm van maagkanker, oftewel erfelijke maagkanker. Vaak krijgen mensen uit dergelijke families al op relatief jonge leeftijd maagkanker. Gemiddeld gebeurt dat op een leeftijd van 38 jaar. Om dat te voorkomen kan preventief de maag worden verwijderd. Erfelijke maagkanker wordt veroorzaakt door een foutje in het DNA.

Hoe vaak komt het voor?

Erfelijke maagkanker is een zeldzame aandoening. In Nederland zijn er zo’n 35 families waarbij maagkanker in de familie voorkomt.

Wat is de oorzaak?

Erfelijke maagkanker wordt veroorzaakt door een afwijking (mutatie) van het DNA. Het gaat om een stukje DNA op chromosoom 16. Dit stukje DNA wordt het CDH1-gen genoemd. Naast het CDH1-gen zijn soms ook andere genen betrokken bij het ontstaan van maagkanker, zoals bijvoorbeeld het MAP3K6-gen en het CTNNA1-gen.

Maagkanker kan ook voorkomen bij mensen met een zogenaamd erfelijk kankersyndroom, zoals bijvoorbeeld het syndroom van Lynch, Het Li-Fraumeni syndroom, familiaire adenomateuze polyposis, en het juveniele polyposis syndroom.

Welke symptomen geeft het?

In een vroeg stadium van de ziekte zijn er meestal alleen vage klachten. Naarmate de tumor groeit ontstaan meer klachten, waaronder geen trek in eten, afvallen, misselijkheid, moeite met slikken, en/of zwelling van de buik.

Engelse vertaling

hereditary gastric cancer


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met erfelijke maagkanker. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven