Maagkanker

Bijgewerkt op 15 juni 2020 door Simpto.nl

Wat is maagkanker?

Maagkanker is een kwaadaardig gezwel van de maag. Met ‘kwaadaardig’ wordt bedoeld dat het gezwel doorgroeit in omliggende weefsels of via het bloed uitzaait naar andere organen in het lichaam.

De medische naam voor kanker van de maag is ‘maagcarcinoom’ of ‘adenocarcinoom van de maag’.

Oorzaak maagkanker

Kanker van de maag wordt veroorzaakt door langdurige prikkeling van het maagslijmvlies. Risicofactoren die hiertoe bij kunnen dragen zijn:

  • chronische ontsteking van het maagslijmvlies; dit komt onder andere voor bij mensen die de zogenaamde Helicobacter bacterie bij zich dragen;
  • roken;
  • vaak gerookte vis, vlees of andere producten eten.

Hoe vaak komt ’t voor? Bij wie?

Maagkanker wordt jaarlijks in Nederland bij ongeveer 1.800 mensen vastgesteld.

De aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, namelijk in een verhouding van ongeveer 1,7:1.

De aandoening komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Slecht 10% van de mensen met kanker van de maag is jonger dan 50 jaar.

Symptomen maagkanker

In het beginstadium van de ziekte zijn er vaak geen klachten. Naarmate het gezwel groeit neemt de kans op klachten toe. De volgende klachten kunnen dan optreden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld met behulp van maagspiegeling (gastroscopie). Bij dit onderzoek kan de arts een afwijking van het maagslijmvlies zien. Als deze afwijking verdacht is voor maagkanker zal de arts een stukje weefsel uit de afwijking wegnemen. Dit wordt een biopsie genoemd. Dit stukje weefsel wordt vervolgens door de patholoog-anatoom onder de microscoop onderzocht. Hierbij worden afwijkingen gezien die wijzen op kanker.

maagkanker (maagcarcinoom)
maagkanker bij gastroscopie

Als de diagnose ‘maagkanker’ is gesteld zal aanvullend onderzoek worden gedaan om te beoordelen of de aandoening zich verder door het lichaam verspreid heeft. Dit is van belang voor het kiezen van de juiste behandeling.

Behandeling maagkanker

De behandeling van maagkanker is afhankelijk van de grootte en de uitbreiding van het gezwel. Op grond hiervan zal worden gekozen voor een operatie en/of chemotherapie en/of bestraling.

Beloop en prognose

Maagkanker is een ernstige ziekte die uiteindelijk tot de dood kan leiden. De prognose is afhankelijk van de uitgebreidheid van de ziekte. Hoe verder het gezwel is doorgegroeid in omliggende weefsels of is uitgezaaid naar andere organen, des te moeilijke de kanker te behandelen is en des te slechter de prognose.

Verder lezen

Engelse term

stomach cancer, gastric cancer

Synoniemen

kanker van de maag, maagcarcinoom, adenocarcinoom van de maag

Plaats een reactie