Maagbreuk

Bijgewerkt op 5 december 2023

Wat is een maagbreuk?

Een maagbreuk is een aandoening waarbij de bovenkant van de maag door het middenrif uitpuilt in de borstholte. Een maagbreuk kan ontstaan bij mensen met een abnormale verwijding in het middenrif op de plek waar de slokdarm door het middenrif loopt. Andere namen voor maagbreuk zijn ‘hernia van de maag’ en ‘sliding hernia’. Een maagbreuk is de meest voorkomende vorm van de middenrifbreuk (hernia diaphragmatica).

Hoe vaak komt ‘t voor? Bij wie?

Maagbreuken komen vaak voor. Jaarlijks krijgen ongeveer 35.000-40.000 mensen ermee te maken. Een maagbreuk kan in principe op elke leeftijd voorkomen. In de praktijk blijkt de aandoening vooral bij mensen boven de 50 jaar voor te komen.

Wat is de oorzaak?

Een maagbreuk ontstaat meestal door een verhoogde druk in de buik. Een verhoogde druk in de buik ontstaat vaak door overgewicht (obesitas) of door zwangerschap.


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met een maagbreuk. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven