Lymphadenitis colli

Bijgewerkt op 5 juli 2021

Wat is lymphadenitis colli?

Lymphadenitis colli – vaak gespeld als ‘lymfadenitis colli’ – is een sterke zwelling in de hals of onder de kaak door één of meer ontstoken lymfeklieren.

Wat is de oorzaak?

Lymphadenitis colli wordt veroorzaakt door een infectie met bacteriën of virussen. Meestal gaat het om één van de volgende aandoeningen:

Welke symptomen geeft het?

Lymphadenitis geeft één of meer bulten of zwellingen in de hals. Deze zijn vaak pijnlijk bij aanraking of druk. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kunnen er nog andere klachten zijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, de resultaten van bloedonderzoek en eventueel beeldvormend onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek vindt de arts een bultje of zwelling onder de kin of elders in de hals. Bij bloedonderzoek kunnen de ontstekingswaarden verhoogd zijn. Bij beeldvormend onderzoek is een gezwollen lymfeklier zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Behandeling is afhankelijk van de onderliggende aandoening. Als het gaat om een infectie door bacteriën zal de behandeling bestaan uit toediening van antibiotica. Het type antibioticum dat wordt gekozen hangt af van welke bacterie de aandoening veroorzaakt en de gevoeligheid van die bacterie voor de verschillende antibiotica.

Synoniemen

lymfadenitis colli, halsklierontsteking, ontsteking halslymfeklier, halslymfeklierontsteking, lymfadenitis in de hals

Verder lezen / Referenties


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 9 november 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 8 oktober 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven