Lymfoproliferatieve aandoening

Bijgewerkt op 18 juni 2022 door Simpto.nl

Wat is een lymfoproliferatieve aandoening?

Een lymfoproliferatieve aandoening is een aandoening die leidt tot ongeremde aanmaak van lymfocyten. Dit leidt tot een verhoogd aantal lymfocyten in het bloed (lymfocytose) en vaak ook in het beenmerg, en tot vergrote lymfeklieren (lymfadenopathie).

Welke lymfoproliferatieve aandoeningen zijn er?

De volgende aandoeningen worden gerekend tot de lymfoproliferatieve aandoeningen:

Wat is de oorzaak?

Lymfoproliferatieve aandoeningen ontstaan vaak bij mensen met een verminderde weerstand. Dat geldt voor mensen die afweeronderdrukkende geneesmiddelen (immunosuppressiva) gebruiken, maar ook voor mensen met bepaalde aandoeningen die tot aantasting van het afweersysteem leiden.

Voorbeelden van geneesmiddelen die het afweersysteem onderdrukken zijn ciclosporine, tacrolimus en sirolimus. Voorbeelden van aandoeningen die leiden tot een verminderde weerstand zijn onder andere HIV-infectie, het syndroom van Wiskott-Aldrich, het syndroom van Chediak-Higashi, common variable immunodeficiency (CVID), severe combined immunodeficiency (SCID).

Sommige lymfoproliferatieve aandoeningen worden veroorzaakt door een foutje (mutatie) in het DNA. Een voorbeeld daarvan is het autoimmuun lymfoproliferatief syndroom. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een mutatie van een stukje DNA op chromosoom 10.

Engelse vertaling

lymphoproliferative disorder, lymphoproliferative disease

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven