Lymfoom in de hersenen

Bijgewerkt op 10 januari 2022

Wat is een lymfoom in de hersenen?

Een lymfoom in de hersenen is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker die ontstaat in de hersenen. Dit kan leiden tot verschillende uitvalsverschijnselen. De aandoening komt meestal voor bij mensen met een ernstig verminderde weerstand. De medische term voor een lymfoom in de hersenen is cerebraal lymfoom. Artsen spreken ook wel van primair centraal zenuwstelsel lymfoom. Dat is een iets uitgebreidere term omdat dit ook lymfoom van het ruggenmerg omvat.

Wat is de oorzaak?

De kans op het ontstaan van een lymfoom in de hersenen is verhoogd bij mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld ten gevolge van een HIV-infectie.

Hoe vaak komt het voor?

Lymfoom van de hersenen is een zeldzame aandoening. Jaarlijks wordt de aandoening in Nederland bij naar schatting 10-20 mensen vastgesteld.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met een lymfoom van de hersenen kunnen verschillende uitvalsverschijnselen hebben, waaronder dubbelzien, slecht zien met één oog of een verminderd gevoel in het gezicht. Daarnaast kunnen ze ook algemene symptomen hebben, zoals koorts, hoofdpijn, afvallen en nachtzweten.

Synoniemen

Andere namen voor lymfoom in de hersenen zijn lymfoom van de hersenen, hersenlymfoom, lymfeklierkanker in de hersenen, cerebraal lymfoom, primair centraal zenuwstelsel lymfoom, lymfoom van het centrale zenuwstelsel, CZS lymfoom, en CNS lymfoom.

Engelse vertaling

primary central nervous system lymphoma, PCNSL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven