Lymfekliermetastasen

Bijgewerkt op 21 november 2021

Wat zijn lymfekliermetastasen?

Lymfekliermetastasen zijn uitzaaiingen van kankercellen in de lymfeklieren.

Hoe ontstaan ze?

Lymfekliermetastasen ontstaan als kankercellen van een kankergezwel losraken en via de lymfebanen in één of meerdere lymfeklieren terechtkomen. Daar zullen de kankercellen zich ook weer gaan vermenigvuldigen en een kankergezwel veroorzaken.

De kans op het ontstaan van uitzaaiingen in lymfeklieren is per kankersoort verschillend. Zo komen lymfekliermetastasen bijvoorbeeld bij borstkanker regelmatig voor. Omdat de lymfebanen in de borst draineren op lymfeklieren in de oksels zullen lymfekliermetastsen bij borstkanker leiden tot lymfekliermetastasen in de oksels. Ook bij kanker in het hoofd-halsgebied, zoals keelkanker en tongkanker, komen regelmatig lymfekliermetasten voor. In dat geval gaat het meestal om lymfekliermetastasen in de hals. Bij sarcomen komen juist zelden uitzaaiingen in de lymfeklieren voor.

Welke symptomen geven ze?

Lymfekliermetastasen zijn, als de aangetaste lymfeklieren aan de oppervlakte liggen, voelbaar als een bobbeltje onder de huid. Soms raken de aangetaste lymfeklieren ontstoken. Dan kunnen de bobbeltje pijnlijk zijn bij aanraking. Als lymfekliermetastasen dieper in het lichaam zitten kunnen ze niet worden gevoeld. Ze kunnen dan meestal wel met beeldvormend onderzoek, zoals CT-scan of MRI-scan, opgespoord worden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld door een stukje weefsel uit een aangetaste lymfeklier te halen. Dit wordt een lymfeklierbiopsie genoemd. Het stukje weefsel – biopt genoemd – wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop bekeken. Daarbij zijn kankercellen te herkennen van het type waaruit de metastasen zijn ontstaan. Dus dezelfde kankercellen als die van het oorspronkelijke gezwel, de zogenaamde ‘primaire tumor’.

Duitse vertaling

Lymphknotenmetastasen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven