Lymfangitis

Bijgewerkt op 2 mei 2022

Wat is lymfangitis?

Lymfangitis is een ontsteking of een infectie van een lymfevat. Vaak is ook het onderhuidse vetweefsel daarbij ontstoken. Als lymfangitis nieuw ontstaat spreken artsen van acute lymfangitis. Als de aandoening steeds terugkeert wordt gesproken van chronische lymfangitis. Deze laatste vorm kan leiden tot een belemmering van de afvloed van lymfe, met als gevolg lymfoedeem.

Wat is de oorzaak?

Lymfangitis wordt veroorzaakt door een infectie in het lichaam. Meestal gaat het om een infectie met bacteriën, soms met andere ziekteverwekkers zoals virussen of schimmels. Bacteriën die een ontsteking van de lymfevaten veroorzaken zijn onder andere Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, en tuberkelbacillen. Vanuit de plaats van de infectie – de infectiehaard – komen bacteriën terecht in de lymfevaten. Met de lymfe worden de bacteriën meegesleept. Zo kunnen ze de lymfevaten en ook de lymfeklieren infecteren. Naast bacteriën en andere micro-organismen kan lymfangitis ook ontstaan als geneesmiddelen die via een infuus direct in de bloedbaan worden toegediend per ongeluk in het weefsel rondom het bloedvat terechtkomen.

Welke symptomen geeft het?

De symptomen die optreden zijn afhankelijk van de lokatie van de infectie. Wanneer een infectie aan de voet leidt tot lymfangitis kan een rode streep over het been zichtbaar zijn als teken van de ontsteking in het lymfevat. Bij een infectie aan de hand of een vinger kan een rode streep over de arm zichtbaar zijn.

lymfangitis aan de onderarm
lymfangitis aan de onderarm – bron: James Heilman

De lymfeklieren waarop de ontstoken vaten uitkomen zijn vaak vergroot. Dit wordt lymfadenopathie genoemd. Verder kunnen algemene klachten van een ontsteking aanwezig zijn, zoals koorts, snelle hartslag, koude rillingen en warme huid op de plaats van infectie.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de symptomen en het aantonen van de ziekteverwekker die verantwoordelijk is voor de infectie. Dit laatste gebeurt meestal met behulp van bacteriekweken. Daarbij wordt weefsel van de plaats van de oorspronkelijke infectie en/of bloed afgenomen. Dit wordt vervolgens in een bacteriologisch laboratorium op een voedingsbodem ‘op kweek’ gezet. Als bacteriën gaan groeien kan worden bepaald om welke bacterie het gaat. Dit is weer van belang voor het bepalen van de juiste behandeling.

Wat is de behandeling?

De behandeling van lymfangitis is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Omdat de aandoening meestal door bacteriën wordt veroorzaakt zullen vaak antibiotica worden voorgeschreven. In het geval van uitgebreide of ernstige lymfangitis is opname in het ziekenhuis van belang. Dan kunnen de antibiotica via een infuus direct in het bloed worden toegediend. Dit helpt voorkomen dat de infectie uitbreidt naar het bloed.

Wat is het beloop?

In zeldzame gevallen kan lymfangitis leiden tot sepsis (bloedvergiftiging). De bacteriën in de lymfe bereiken dan het bloed, waar ze een ontsteking van het bloed veroorzaken. Dat is een ernstige aandoening waarvoor direct medische hulp ingeroepen moet worden.

Synoniemen

lymfebaanontsteking, lymfvatontsteking, lymfevatontsteking, lymfbaanontsteking

Engelse vertaling

lymphangitis

Duitse vertaling

Lymphangitis, Lymphangiitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven