Bijgewerkt op 28 november 2021
Wat is een lymfangioom?
Een lymfangioom is een zeldzame goedaardige tumor van lymfevaten. Lymfangiomen kunnen op verschillende plekken van het lichaam ontstaan. Meest voorkomende lokaties zijn de hals, de nek, de lippen, de tong, de oksel, de knieholte en de lies. De meest bekende vorm van lymfangioom is het lymfangioom in de hals. Dit wordt ‘hygroma cysticum colli’ genoemd.
Hoe vaak komt ’t voor?
Lymfangiomen zijn zeldzaam. Jaarlijks wordt deze tumor zo’n 50-100 keer vastgesteld in Nederland.
Bij wie?
Lymfangiomen komen meestal voor bij jonge kinderen. Kinderen met het syndroom van Turner of het syndroom van Noonan hebben een iets grotere kans op het krijgen van een lymfangioom in de hals.
Oorzaak lymfangioom
De oorzaak voor het ontstaan van lymfangiomen is niet precies bekend. Waarschijnlijk gaat er al bij het ongeboren kind iets mis bij de vorming van het lymfestelsel. De kans hierop is verhoogd bij moeders die tijdens de zwangerschap een virusinfectie oplopen of alcoholische drank gebruiken.
Symptomen lymfangioom
Lymfangiomen veroorzaken meestal een zwelling op de plaats waar ze ontstaan. Vaak schemert de zwelling wat donker door de huid heen. Soms kunnen door druk van de tumor op het omliggende weefsel andere klachten ontstaan. Zo kan bij een groot lymfangioom van de hals druk op de slokdarm en/of de luchtpijp ontstaan. Dit kan leiden tot respectievelijk slikklachten of kortademigheid.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld door een biopt te nemen uit het gezwel. Een biopt is een stukje weefsel dat met een kleine ingreep uit het gezwel wordt weggehaald. Dit stukje weefsel wordt vervolgens door de patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. Hier kan worden gezien dat het gaat om een woekering van lymfevatcellen.
Behandeling lymfangioom
Llymfangiomen zijn goedaardig hoeven op zichzelf niet verwijderd te worden. Als ze klachten geven of als het vanuit kosmetisch oogpunt gewenst is kan besloten worden om het gezwel met een operatie te verwijderen.