Lymfadenitis mesenterica

Bijgewerkt op 4 juli 2018

Wat is lymfadenitis mesenterica?

Lymfadenitis mesenterica is een aandoening waarbij lymfeklieren in de buik ontstoken raken en daardoor ook vergroot zijn.

Andere namen voor deze aandoening zijn ‘lymphadenitis mesenterica’, ‘lymfadenitis mesenterialis’ en ‘mesenteriale lymphadenitis’ of ‘mesenteriale adenitis’.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Lymfadenitis mesenterica komt regelmatig voor. Hoe vaak is niet precies bekend. Niet iedereen met deze aandoening meldt zich namelijk bij de dokter en als dat wel het geval is zal niet altijd de juiste diagnose worden gesteld. De aandoening lijkt namelijk nogal op andere bekende aandoeningen zoals blindedarmontsteking.

De diagnose wordt jaarlijks naar schatting zo’n 5.000 keer gesteld in Nederland.

Bij wie komt ‘t voor?

In principe kan iedereen lymfadenitis mesenterica krijgen. De aandoening komt echter vooral voor bij kinderen in de leeftijdsgroep van 5-15 jaar.

Oorzaak lymfadenitis mesenterica

De oorzaak is een infectie door een bacterie of een virus. Meestal wordt de verwekker niet gevonden. In sommige gevallen wordt de Yersinia-bacterie gevonden als verwekker. Andere micro-organismen die de aandoeningen kunnen veroorzaken zijn de E. coli bacterie, het adenovirus, het cytomegalievirus (CMV) en het Epstein-Barr-virus.

In sommige gevallen wordt de aandoening voorafgegaan door een luchtweginfectie. Mogelijk is het virus dat de luchtweginfectie veroorzaakt dan ook verantwoordelijk voor het ontstaan van de lymfeklierontsteking in de buik.

Symptomen lymfadenitis mesenterica

De symptomen van lymfadenitis mesenterica lijken op die van een blindedarmontsteking. De volgende klachten kunnen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek vindt de arts vaak drukpijn rechtsonder in de buik. Omdat dit ook voorkomt bij blindedarmontsteking is het vaak moeilijk om de twee aandoeningen van elkaar te onderscheiden.

Laboratorium onderzoek

Bij laboratoriumonderzoek zijn de bloedbezinkings snelheid (BSE) en het CRP-gehalte in het bloed vaak verhoogd. Ook het aantal witte bloedcellen in het bloed is vaak verhoogd. Dit wordt leukocytose genoemd.

Beeldvormend onderzoek

De diagnose wordt gesteld met behulp van echoscopie van de buik. Hierbij worden de vergrote lymfeklieren gezien.

Behandeling lymfadenitis mesenterica

Deze aandoening hoeft niet behandeld te worden omdat de klachten vanzelf verdwijnen.

Beloop en prognose

Lymfadenitis mesenterica is een betrekkelijk onschuldige ziekte. De klachten verdwijnen in de meeste gevallen vanzelf. Slechts in enkele gevallen kunnen ernstige complicaties ontstaan zoals bloedvergiftiging (sepsis).

Soms is er tegelijkertijd sprake van een blindedarmontsteking (appendicitis).


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 10 februari 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 oktober 2016


Synoniemen: lymphadenitis mesenterica, lymfadenitis mesenterialis, mesenteriale lymphadenitis, mesenteriale adenitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven