Lyme carditis

Bijgewerkt op 31 maart 2021 door Simpto.nl

Wat is Lyme carditis?

Lyme carditis is een ontsteking van het hart die wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Hoe vaak komt het voor?

Lyme carditis is een zeldzame aandoening. Jaarlijks komt het naar schatting enkele tientallen malen voor in Nederland.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met Lyme carditis kunnen klachten hebben van de ziekte van Lyme, zoals moeheid, gewrichtsklachten en een huidafwijking. Mensen met de ziekte van Lyme weten niet altijd dat ze door een teek gebeten zijn. Ook heeft niet iedereen met de ziekte de kenmerkende huidafwijkingen. Kijk voor meer informatie over klachten die voor kunnen komen op de webpagina over de ziekte van Lyme.

Niet iedereen met Lyme carditis weet echter dat hij/zij de ziekte van Lyme heeft. Daarnaast zijn er klachten ten gevolge van de ontsteking aan het hart, zoals:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak wordt aan de mogelijkheid van Lyme carditis gedacht als iemand na een tekenbeet een huidafwijking en/of gewrichtsklachten krijgt, maar ook klachten die kunnen wijzen op een hartaandoening. Op het hartfilmpje (elektrocardiogram, ECG) is vaak een vertraging van de hartgeleiding zichtbaar. Dit wordt AV-blok genoemd. De diagnose wordt bevestigd met behulp van serologisch onderzoek. Daarbij worden antistoffen tegen de Borrelia-bacterie aangetoon.

Wat is de behandeling?

De behandeling van Lyme carditis bestaat uit antibiotica. Bij mensen bij wie de hartgeleiding ernstig aangetast is kan het nodig zijn om tijdelijk een pacemaker te implanteren.

Plaats een reactie