Lyme carditis

Bijgewerkt op 31 maart 2021

Wat is Lyme carditis?

Lyme carditis is een ontsteking van het hart die wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Hoe vaak komt het voor?

Lyme carditis is een zeldzame aandoening. Jaarlijks komt het naar schatting enkele tientallen malen voor in Nederland.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met Lyme carditis kunnen klachten hebben van de ziekte van Lyme, zoals moeheid, gewrichtsklachten en een huidafwijking. Mensen met de ziekte van Lyme weten niet altijd dat ze door een teek gebeten zijn. Ook heeft niet iedereen met de ziekte de kenmerkende huidafwijkingen. Kijk voor meer informatie over klachten die voor kunnen komen op de webpagina over de ziekte van Lyme.

Niet iedereen met Lyme carditis weet echter dat hij/zij de ziekte van Lyme heeft. Daarnaast zijn er klachten ten gevolge van de ontsteking aan het hart, zoals:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak wordt aan de mogelijkheid van Lyme carditis gedacht als iemand na een tekenbeet een huidafwijking en/of gewrichtsklachten krijgt, maar ook klachten die kunnen wijzen op een hartaandoening. Op het hartfilmpje (elektrocardiogram, ECG) is vaak een vertraging van de hartgeleiding zichtbaar. Dit wordt AV-blok genoemd. De diagnose wordt bevestigd met behulp van serologisch onderzoek. Daarbij worden antistoffen tegen de Borrelia-bacterie aangetoon.

Wat is de behandeling?

De behandeling van Lyme carditis bestaat uit antibiotica. Bij mensen bij wie de hartgeleiding ernstig aangetast is kan het nodig zijn om tijdelijk een pacemaker te implanteren.

1 gedachte over “Lyme carditis”

 1. Ik heb lyme opgelopen.

  Heb een plek op been/enkel wat aca kan zijn en of het kan nog de ring zijn maar
  ziet het er uit als aca.

  Ik heb igG en igM positief en er is gisteren een huidbiopt gedaan.

  Echter ik heb ritme stoornissen, en dat had ik in juni ook, zelfs een 3 tal weken, maar had ook veel stress, de ritemstoornissen
  voelen raar, alsof er spierspasmen zijn in dat gebied, maar voelen aan de pols laat zien extra slagen, pauzes en soms wat snellen dan weer langzamer. Ik voel eigenlijk weinig van duizeligheid of zo, soms als het even erg is beetje schrikgevoel.

  Raar is, als ik wat ga doen en of met mensen praat zoals net buiten is het weg, als ik ga lopen is het weg, inspannen zoals fietsen naar moeders ook met stevige wind dan is het ook weg. Maar kom ik in rust, achter de pc en of als ik wil slapen is het koninu vervelend gewriemel op de borst bij linkerrib, klopjes pauzes, en het komt van hart, ik heb holsteronderzoek al een keer gehad, niks te zien, en de eerste keer naar eerste hulp wegens dezelfde symtomen en was niet gevaarlijk volgens hun, het zijn overslagen. Stress kan meespelen, ik heb best wel stress omgeving al doe ik wel aan ontspanning op tijd, zoals de natuur, en nu dus de lyme.

  Ik weet niet of dit past bij lyme, ik heb nu kuur van antibiotica voor 30 dagen. Moet de uitslag van huidbiopt nog krijgen.

  Ik weet niet hoe oud de infectie is, ik was in mei al bij huisarts en die zei dat er geen alarmsymtomen waren voor lyme, ik moest de plek maar in wisselbad verlichten. Later nog onderzoek voor doorbloeding, was goed.

  Nu is als ik wakker wordt de plek wel lichter, soms zelfs bijna weg en kleur weer oke, maar bij opstaan en actioef worden en of in de douche verkleurt ie weer.

  Laten we hopen dat het zichzelf oplost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven