Lyme artritis

Bijgewerkt op 12 juli 2021

Wat is Lyme artritis?

Lyme artritis is een ontsteking van de gewrichten die wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie, de veroorzaker van de ziekte van Lyme.

Hoe ontstaat het?

Lyme artritis ontstaat als de Borrelia-bacterie (Borrelia burgdorferi) zich verspreidt door het lichaam. De bacterie kan dan in de gewrichten gaan zitten en zich daar vermenigvuldigen. In het gewricht ontstaat dan een ontstekingsreactie die tot klachten als pijn, zwelling en roodheid kan leiden.

Welke symptomen geeft het?

Lyme artritis kan leiden tot pijn aan de gewrichten (artralgie), rode verkleuring van de gewrichten en zwelling van de gewrichten. In principe kunnen alle gewrichten aangetast worden. De aandoening komt echter het vaakst voor aan de knie. Dat leidt dan vooral tot pijn aan de knie, vooral bij bewegen van het kniegewricht, en eventueel zwelling van de knie en roodheid van de knie.

Als de aandoening niet goed wordt behandeld kan op den duur beschadiging van het gewricht ontstaan. Dit kan weer leiden tot het vroeg optreden van gewrichtsslijtage (artrose).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de medische voorgeschiedenis (ziekte van Lyme), de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek en de resultaten van laboratoriumonderzoek. Eventueel kan de diagnose worden bevestigd door met een gewrichtspunctie gewrichtsvloeistof af te nemen voor onderzoek. Met behulp van een PCR-test kan DNA van de Borrelia-bacterie hierin worden aangetoond.

Wat is de behandeling?

Lyme artritis wordt behandeld met antibiotica. Omdat de antibiotica moeilijk doordringen in de gewrichten is vaak langdurige behandeling nodig, bijvoorbeeld 4 weken. Middelen die regelmatig worden voorgeschreven zijn doxycycline, amoxicilline en cefuroxim.

Engelse vertaling

Lyme arthritis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven