Lupus erythematodes

Bijgewerkt op 31 oktober 2022

Wat is lupus erythematodes?

Lupus erythematodes – of kortweg ‘lupus’ – is een ziekte van het bindweefsel in ons lichaam. De ziekte wordt veroorzaakt doordat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen onderdelen van bindweefselcellen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een vorm die vooral in de huid optreedt en een vorm die verspreid door het lichaam optreedt. De eerste wordt ‘cutane lupus erythematodes’ genoemd. De tweede ‘systemische lupus erythematodes‘. Deze laatste vorm wordt meestal afgekort met ‘SLE’.

Wat is de oorzaak?

Lupus erythematodes wordt veroorzaakt doordat het lichaam afweerstoffen gaat aanmaken tegen onderdelen van de eigen bindweefselcellen. Een ziekte waarbij het lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen onderdelen van het eigen lichaam wordt ‘autoimmuun ziekte’ genoemd. Lupus is dus zo’n autoimmuun ziekte.

Welke symptomen geeft het?

Lupus kan veel verschillende klachten veroorzaken. De klachten die voorkomen zijn afhankelijk van welke vorm van lupus men heeft.

Bij lupus van de huid kunnen verschillende huidafwijkingen optreden.

Bij systemische lupus erythematodes (SLE) kunnen onder andere de volgende klachten voorkomen:

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Lupus erythematodes komt niet vaak voor, maar het is ook weer niet een heel zeldzame ziekte. Naar schatting wordt deze diagnose jaarlijks bij 800-900 mensen in Nederland vastgesteld. De aandoening komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De reden hiervoor is niet precies bekend.

Behalve het vrouwelijk geslacht zijn er nog een aantal andere risicofactoren voor het krijgen van de ziekte:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij het stellen van de diagnose speelt laboratoriumonderzoek een belangrijke rol. Bij een groot deel van de mensen met lupus kunnen namelijk kenmerkende antistoffen in het bloed worden aangetoond. Het gaat dan om antistoffen die gericht zijn tegen de celkernen van bindweefselcellen. Dit worden ‘antinucleaire antilichamen‘ (ANA) genoemd.

Wat is de behandeling?

Er bestaat nog geen behandeling waarmee lupus helemaal genezen kan worden. Daarom bestaat de behandeling uit het tegengaan van symptomen en afwijkingen. Dus aan mensen met pijnlijke gewrichten worden vaak pijnstillers voorgeschreven. Tevens wordt meestal geprobeerd om de vorming van de antistoffen die de klachten en afwijkingen veroorzaken tegen te gaan. Dit gebeurt met geneesmiddelen die het afweersysteem onderdrukken (immunosuppressiva), zoals bijvoorbeeld azathioprine. Ook het antikankermiddel methotrexaat wordt voorgeschreven aan patiënten met lupus.

Wat is het beloop?

tekst volgt

Engelse vertaling

lupus erythematosus

ICD10-code

L93

Verder lezen / referenties

Synoniemen

Andere namen voor lupus erythematodes zijn  lupus, lupus erythematosus, systemische lupus, systemische lupus erythematodes, systemische lupus erythematosus, sle, gesystematiseerde lupus erythematodes, en lupus erythematodes disseminatus.

Scroll naar boven