Luieruitslag

Bijgewerkt op 6 mei 2024

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag is een vaak voorkomende huiduitslag bij baby’s die ontstaat in het gebied van de luier. In milde gevallen is de huid rood en gevoelig. Dit kun je zelf behandelen. In ernstige gevallen kan de huid kapot gaan en infecteren. In het laatste geval is behandeling door een arts nodig. De aandoening kan meestal worden voorkomen door de baby regelmatig een schone luier te geven. Desondanks krijgen veel baby’s op enig moment luieruitslag.

luieruitslag in de schaamstreek

Andere namen voor deze aandoening zijn luiereczeem en luierdermatitis.

Hoe vaak komt het voor?

Luieruitslag is een vaak voorkomende aandoening. Meer dan de helft van de baby’s krijgt op een gegeven moment luieruitslag.

Wat is de oorzaak?

Luieruitslag ontstaat meestal door inwerking van urine en ontlasting op de huid van de billen en andere plekken die door de luier worden bedekt. Door de natte plas en poep raakt de huid geirriteerd. Ook wordt de huid gevoeliger voor infectie met bacterien en/of schimmels. Bij sommige baby’s is sprake van een overgevoeligheidsreactie op het materiaal waarvan de luier gemaakt is.

Het risico op het ontstaan van luieruitslag is iets verhoogd als de baby diarree heeft. Verder treedt het iets vaker op als de baby overgaat op vaste voeding.

Welke symptomen geeft het?

Luieruitslag leidt tot een rode verkleuring van de billen, de schaamstreek, de liezen, en/of de bovenkant van de dijen. Soms is er sprake van slechts enkele rode plekken, maar ook kan het gehele gebied dat door de luier bedekt wordt rood verkleurd zijn.

In ernstige gevallen kan luieruitslag leiden tot pijnlijke blaren of openliggende huid. Dit kan leiden tot infectie van de aangetaste huid.

Hoe voorkom je het?

Je kunt het zoveel mogelijk voorkomen door uw kind niet lang met een vieze luier te laten lopen. Bij warm weer kunt je het kind als dat mogelijk is het beste zonder luier laten lopen.

Baby’s kun je het beste ongeveer een kwartier na de voeding verschonen. De meeste kinderen plassen namelijk vlak na de voeding.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de symptomen. Er is geen speciale test voor het vaststellen van luieruitslag.

Wat is de behandeling?

Als je kind toch luieruitslag krijgt, is het van belang om de huid in het luiergebied zo schoon en droog mogelijk te houden. Hierbij is het van belang niet over de huid te wrijven. Dit kan de irritatie versterken. Hetzelfde geldt voor het gebruik van zeep en doekjes die alcohol of geurstoffen bevatten. De luiers vaak verwisseld dienen te worden. De geirriteerde huid kan bij het wisselen van de luier worden ingesmeerd met met zinkolie of zinkzalf. Zorg ervoor dat de luier niet te strak zit. Ook dit kan de irritatie versterken.

Hoe kun je het voorkomen?

Er zijn verschillende maatregelen die helpen luieruitslag te voorkomen, waaronder:

  • tijdig vervangen van een natte luier; schone, droge luiers verminderen de kans op het ontstaan van luieruitslag;
  • blootstellen van de billen aan frisse lucht door de luier uit te laten, indien mogelijk;

Wat is het beloop?

Milde vormen van luieruitslag gaan meestal binnen 3-4 dagen over. Bij ernstiger vormen die worden behandeld met antibiotica of antimycotica duurt het vaak langer.

Synoniemen

luier-uitslag, luiereczeem, luierdermatitis

Engelse vertaling

diaper rash, diaper dermatitis, nappy rash, primary irritant napkin dermatitis, primary irritant diaper dermatitis

ICD10-code

L22

ICD11-code

EH40.10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven