Tracheïtis

Bijgewerkt op 12 april 2023

Wat is tracheïtis?

Tracheïtis is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtpijp. De latijnse naam voor luchtpijp is trachea. Tracheïtis ontstaat meestal als complicatie van een virale luchtweginfectie of griep. Andere namen voor tracheïtis zijn ontstoken luchtpijp en luchtpijpontsteking.

Wat is de oorzaak?

Meestal wordt een ontsteking van de luchtpijp veroorzaakt door een bacterie, zoals bijvoorbeeld de bacterie Staphylococcus aureus. Het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtpijp is dan vaak al verzwakt door een infectie met een virus.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen optreden bij een ontsteking van de luchtpijp:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de resultaten van lichamelijk onderzoek en beeldvormend onderzoek, en eventueel het beeld bij bronchoscopie. Bij lichamelijk onderzoek kan bij luisteren naar de longen (auscultatie) het ademgeruis verminderd zijn. Op een röntgenfoto kan er een vernauwing aan de bovenkant van de luchtpijp zichtbaar zijn. Bij bronchoscopie wordt in de luchtwegen gekeken. Daarbij is duidelijk zichtbaar dat het slijmvlies dat de binnenzijde van de luchtpijp bekleed ontstoken is. Dit bevestigt de diagnose.

Wat is de behandeling?

Lichte vormen van tracheïtis gaan vaak vanzelf weer over. Bij serieuze klachten zal de arts antibiotica voorschrijven. In ernstige gevallen is opname in het ziekenhuis aangewezen. Dan wordt behandeld met antibiotica die direct, via een infuus, in de bloedbaan worden toegediend. Wanneer zwelling van het slijmvlies in de luchtpijp leidt tot moeite met ademen kan worden besloten te beademen. Hierbij wordt een buisje in de keel geplaatst waarlangs zuurstofrijke lucht in de luchtwegen wordt geblazen.

Synoniemen

luchtpijpontsteking, ontstoken luchtpijp, ontsteking van de luchtpijp, ontstoken trachea

Engelse vertaling

tracheitis, inflammation of the trachea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven