Bijgewerkt op 12 april 2023
Wat is chronische bronchitis?
Chronische bronchitis is een vaak voorkomende en langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Het gaat om dat deel van de luchtwegen dat bronchiën wordt genoemd. Bronchiën zijn aftakkingen van de luchtpijp. Ingeademde lucht wordt via de luchtpijp, door de bronchiën, naar de longblaasjes geleid.
Chronische bronchitis en longemfyseem worden samen vaak COPD genoemd. COPD is een afkorting van de engelse term ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’, oftewel chronisch obstructieve longziekte.
Onderscheid acute en chronische bronchitis
Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute bronchitis en chronische bronchitis. Acute bronchitis is meestal binnen een week weer genezen. Dat is niet het geval met een chronische bronchitis. Hierbij is de ontsteking blijvend. Het slijmvlies wordt door de herhaalde infecties steeds dikker en gaat steeds meer slijm produceren. Ook gaan de spiertjes die in de wand van de luchtwegen zitten steeds meer aanspannen. Daardoor vernauwen de luchtwegen verder.
Wat is de oorzaak?
Chronische bronchitis wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Vaak echter begint een infectie van de bronchiën door een virus. Doordat aantasting van het slijmvlies van de bronchiën door de virussen kunnen de bacteriën een tweede infectie veroorzaken.
De belangrijkste risicofactor voor het krijgen van chronische bronchitis is roken. Roken tast het slijmvlies van de luchtwegen aan. De afweer tegen infecties wordt hierdoor minder. Zo kunnen virussen en bacteriën makkelijker een infectie veroorzaken bij mensen die roken.
Hoe vaak komt het voor?
De aandoening komt voor bij zo’n 10-20 op de 1.000 personen.
Welke symptomen?
De volgende klachten kunnen voorkomen:
- hoesten
- de hoest kan maandenlang aanhouden;
- ophoesten van (veel) slijm; het slijm is meestal geel-groen van kleur
- kortademigheid, aanvankelijk alleen bij inspanning, later ook in rust
- piepende ademhaling
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Meestal kan de arts op grond van de aanhoudende klachten de diagnose al vermoeden. Vaak zal aanvullend onderzoek worden gedaan om de diagnose te bevestigen en oorzaken van de aanhoudende klachten uit te sluiten. Het aanvullende onderzoek kan bestaan uit beeldvormend onderzoek en longfunctieonderzoek. Beeldvormend onderzoek zal vaak geen afwijkingen laten zien. Bij longfunctieonderzoek is de zogenaamde FEV1 verlaagd.
Wat is de behandeling?
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Zo kan een hardnekkige bronchitis die wordt veroorzaakt door bacteriën worden behandeld met antibiotica.
Engelse vertaling
chronic bronchitis
Duitse vertaling
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 9 januari 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 juli 2020