Bronchitis

Bijgewerkt op 12 april 2023

Wat is bronchitis?

Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën. Bronchiën zijn de vertakkingen van de luchtpijp in de longen. Het zijn de luchtwegen waarlangs ingeademde lucht vanuit de luchtpijp de longblaasjes bereikt. Op grond van de duur van de klachten wordt onderscheid gemaakt tussen acute bronchitis en chronische bronchitis.

Wat is de oorzaak?

Bronchitis wordt meestal veroorzaakt door een besmetting met virussen. Meestal gaat het om een verkoudheidsvirus of griepvirus. Soms wordt de aandoening veroorzaakt door bacteriën. Ook kan bronchitis worden veroorzaakt door chemische stoffen die de ademwegen prikkelen.

Welke symptomen geeft het?

Bronchitis leidt meestal tot hoesten met het opgeven van slijm. Soms kunnen ook kortademigheid en een piepende ademhaling optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal kan de diagnose worden gesteld op grond van de klachten en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Soms zal de arts besluiten om een röntgenfoto van de borstkas te laten maken. Dat is meestal om andere oorzaken van de klachten, zoals bijvoorbeeld een pneumonie (longontsteking), uit te sluiten. De bronchitis veroorzaakt zelf meestal geen duidelijke afwijkingen op een dergelijke röntgenfoto.

Wat is de behandeling?

Acute bronchitis gaat meestal vanzelf over. Als er een verhoogd risico is op uitbreiding naar een longontsteking kan de arts besluiten om een antibioticum voor te schrijven. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij mensen met een verminderde weerstand.

Engelse vertaling

bronchitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven